Paddling öppnar ett nytt sätt att uppleva Östersjön

Kajaken glider på vattnet nästan ljudlöst. En lätt sommarbris ger svalka i det gassande solskenet. Är det en gråsäl som gonar sig i solen där ute på skäret? Vindsuset i vassen och fågelsången ackompanjeras av vågornas kluckande och paddelns mjuka plask i vattnet. Långt borta hör du ett surrande motorljud, men här, i kajaken, är du ett med havet.


Finska kustens undersköna skärgårdar och vikar erbjuder fantastiska miljöer för paddling. Den som paddlar får skåda naturen från ett unikt perspektiv och ta sig fram i grunda och smala vatten där båtar inte har en chans. I skärgårdens labyrinter, bland vassruggar och skär, hittar du ett förtrollande äventyr och glömmer din vardag.

 Solen går ner bakom havet och i förgrunden ses botten på en kajak.
Solnedgång till havs är avslappnande att beundra från vattennivå.

Det finns många paddlingsmål längs kusten

Den som paddlar kan enkelt planera rutterna och sträckorna enligt sitt eget kunnande och den tillgängliga tiden. En nybörjare kan paddla ett par timmar mellan de närmaste holmarna i stiltje, medan mer erfarna paddlare kan ge sig ut på flera dagars turer även i blåsigt väder.

I kuststäderna finns kajaker och kanoter att hyra, och kommuner och rekreationsområden erbjuder lämpliga paddlingsområden och -rutter. Men ännu längre bort från civilisationen finns det tjänster för naturälskande paddlare. I nationalparkerna finns till exempel vildmarkshytter och grillplatser samt kanotturer med guide.

Särskilt i Kvarkens världsarvsområde och Skärgårdshavets nationalpark finns det alltid något nytt att se och uppleva!

 En supbräda glider fram längs lugnt vatten.
Vid lugnt väder är det bekvämt och smidigt att röra sig med sup-bräda.

Paddlingsfärder bör förberedas noggrant

På kanotbotten är det enkelt att transportera tält och mat för en veckolång resa i skärgården. Om paddlingsfärden varar i flera dagar, måste vattenflaskorna fyllas på då och då. De minsta i familjen följer behändigt med på turen i en dubbelkajak eller kanot. Glöm inte solkrämen och myggoljan på sommarfärder!

Kanot eller kajak? Det beror på vattnen i resmålet. En öppen kanot lämpar sig bra för lugnt väder och skyddade havsvikar medan en kajak är ett bättre val för sjögång och öppna fjärdar. Det finns skillnader på kajaker: forskajaker är kortare och mer smidiga än långfärds- och havskajaker.

Det är viktigt att packa sakerna vattentätt – det stänker alltid vatten ute till sjöss. Även när dagarna blir kallare och vattnet svalare på hösten är det möjligt att göra paddelturer, om man har en torrdräkt.

Lär dig om säkerhet på paddlingskurs

Det finns inget behov att ta kurser för att börja paddla, men det finns många kurser för den som är intresserad av paddlingsteknik, grundläggande utrustning och säkerhet. Paddlingsföreningarna samt Forststyrelsen och nationalparkernas samarbetsföretag ordnar nybörjarkurser i paddling.

Precis som alltid när man rör sig ute i det fria är kunskaper i första hjälpen och navigering av största vikt. Farliga situationer uppstår vanligtvis vid landstigning på hala klippor och när man lyfter kanoter och kajaker.