Ålands skärgård präglas av sjöfartshistoria

Ålands skärgård är ett paradis beläget bara några timmar både från Sverige och finländska fastlandet. Genom den här svårnavigerade skärgården har nordbor letat sig fram i flera tusen år: allt från stenålderns säljägare i sina stockbåtar till vi idag med moderna kryssningsfartyg.


Den unika naturen på de tusentals öar och skär i Ålands skärgård skapar en egen värld som definitivt är värt ett besök!

 Kala klippor och hav.
Ålands skärgård charmar med sin karga skönhet.

Röda klippor och rullstensåsar

Till Ålands unika egenskaper hör den orörda naturen och de vackert slipade klipporna som får sin röda färg från den åländska rapakivigraniten. Här kan man vandra längs slingrande naturstigar som dragits genom blomsterängar, askbestånd och hassellundar.

Från östra sidan om Kökar upp till Sandön på fasta Åland löper ett bälte av magnifika rullstens- och sandåsar som man definitivt inte vill missa. På nordöstra Åland har istiden i sin tur lämnat efter sig stora bumlingar som ligger utspridda både på skär och öar samt under ytan. 

 Utfärd till en stenig strand.
De åländska granitklipporna är vackert rödskiftande till färgen.

Kultursevärdheter från Ålands historia

I Sunds kommun står Kastelholms slott, ett medeltida slott som under sin långa och omväxlande historia inkvarterat både adelsmän och kungligheter, både som gäster och som fångar. Kastelholm har i tiderna uthärdat både belägringar och bränder.

På Björkör finns ett traditionellt skärgårdshemman som ger en unik inblick i hur livet var förr på en åländsk skärgårdsö.

På Kobba Klintar står en lotsstuga från mitten av 1800-talet varifrån man i tiderna har assisterat många fartyg genom de farliga vattnen in till Mariehamn. Kobba Klintar är numera en viktig del inom Ålands sjöfartshistoria.

På Lågskär, som är en av Ålands äldsta fyröar, kan du t ex få en inblick i det gamla fyrvaktarlivet samt ta del av slående vackra havsvyer samt fågelskådning.

Besök Åland med egen båt eller utan

Åland skärgård erbjuder en mängd olika övernattningsmöjligheter från stugbyar och gästhamnar till otaliga vackra naturhamnar där man kan ankra för natten. Har man ingen egen båt kan man ta del av några av Ålands vackra öar så som Enklinge, Kumlinge, Sottunga, och Kökar med Ålandstrafikens skärgårdsfärjor.  
 
Åker du runt med egen båt är det viktigt att komma ihåg att Ålands skärgård är full av oräkneliga grynnor som under årens lopp har orsakat mängder av förlisningar. 

Ålands skärgård är ett perfekt ställe att njuta av sol, bad, natur och vackra solnedgångar. Dessutom är Åland Nordens soligaste område.

 En vacker fjärd beundras med fördel från en slät klippa.
Omalla veneellä voit löytää rauhaisan rannan, jossa katsella auringonlaskua.