Kulturlandskap och karga kobbar i Ekenäs skärgårds nationalpark

Ge dig ut på äventyr i Ekenäs skärgårds nationalpark! Sommarvinden susar i säven och vågorna brusar mot skärgårdsstränderna och de karga ytterskären. Tusentals sjöfåglar äter sig mätta i de grunda kustområdena. En del är bara på genomresa, andra är bofasta skärgårdsbor.


Nationalparkens landskap varierar från innerskärgårdens frodiga lundar till ytterskärgårdens diskreta skönhet. Utöver oförstörd natur bjuder parken också på historiska kulturlandskap och utflyktsmål för kortare och längre turer. 

Älgö skogar och ängar väcker historien till liv

Syrenerna blommar och vinbären mognar i sommarvärmen på det gamla fiskeläget Rödjan på Älgö. Huvudbyggnaden fungerar som ett museum där du kan lära dig om skärgårdsfiskefamiljens liv under gångna tider. I närheten står en gammal stockbastu.

Från fiskeläget börjar en 2 km lång naturstig som leder vandraren genom öns dunkla grandungar och våtmarker. Stigen går förbi en av Älgös tre små sjöar och från utkikstornet kan man beundra utsikten över skärgårdens vidsträckta havslandskap. På ön lever också storhorniga älgar och kvicka vitsvanshjortar.

 Sol och glittrande vågor. Byggnader och en fyr på en liten holme i bakgrunden.
Sommarens solstekta klippor.

Jussarö – överraskningar och spännande historia

På Jussarö har naturen obevekligt återerövrat de gamla gruvorna och militärbyggnaderna. De återstående strukturerna berättar om öns historia. På de gamla trädstammarna i den orörda urskogen på öns västra del kan man hitta sällsynta och hotade tickarter. För att skydda den värdefulla naturen får man endast röra sig längs naturstigen.

I hamnbastun och caféet kan man ta igen sig efter upplevelserna.

Havet utanför Jussarö har mycket att ge för den som är intresserad av maritim- och kulturhistoria. På grund av dess centrala läge har ön fungerat som en knutpunkt för flera farleder och oräkneliga fartyg har under århundraden sökt skydd i Jussarö hamn. 

Det finns också överraskningar under ytan – på området ligger flera fartygsvrak och delar av dem som har klassificerats som forntida monument. Några av dem ligger helt nära stranden. Att så många fartyg förlist just här kan bero på järnmalmen utanför Jussarö. Det rika malmfältet kan ha fått kompassen att visa fel. Var försiktig så du inte råkar lika illa ut!

Naturupplevelser i en labyrintisk skärgård

Ekenäs skärgårds nationalpark erbjuder ett brett utbud av upplevelser för naturintresserade, vänner av skärgårdens kulturhistoria och fiske och för andra som rör sig till sjöss.

Här finns skyddade naturliga hamnar och bildsköna vikar för båt- eller kajakutflykter. Här kan du kan njuta av lugnet och tystnaden. Sätt dig ned och se hur solen långsamt sjunker mot horisonten. På våren och försommaren kanske du somnar till gudingarnas rop och ådornas stilla skrockanden.

Förutom skärgårdens magnifika natur finns det vackra landskap också under ytan, allt från frodiga inlandsskärgårdslaguner och flador till områden med stenar och klippor i den yttre skärgården och siltbottnar på större djup.

Dra på dig cyklopögat, ställ snorkeln rätt och hoppa i vattnet! Under ytan stöter du på blåmusslor, tångruskor, färggranna alger, kvicka småfiskar och småkryp. De tursamma kan till och med möta en nyfiken gråsäl!

 Gråsäl simmar nära ytan.
En nyfiken gråsäl hälsar på dykaren.

Besök

Ekenäs skärgårds nationalpark kan endast nås med privat- eller taxibåt. Bekanta dig med kartor och förbindelser.

Ekenäs naturum nås med bil.