Siirry sisältöön
Finansiärer:
Tillbaka till perspektiven

Är detta det mest intressanta jobbet i Finland? En poddserie där marinbiologer guidar dig till Östersjöns naturskatter

Forststyrelsens nya poddserie leder lyssnaren djupare än ytan för att lära känna Östersjöns unika natur och dess skydd.


Forststyrelsens nya poddserie guidar lyssnaren djupare än ytan för att lära känna Östersjöns unika natur och dess bevarande. I fem avsnitt letar experter från Forststyrelsens marina team efter hotade arter, planterar ålgräsängar, återställer lekplatser för fisk, samlar in skräp som människor kastat i havet och kartlägger Östersjönaturens tillstånd genom att dyka.

– Mitt alla tiders favoritmål är Luodematalat – ett rev mitt i Finska viken. Det är en drömvärld, där du kan dyka och känna att du är någonstans där ingen tidigare varit. I sådana ögonblick får jag en stark känsla av att göra kommande generationer medvetna om att vi fortfarande har orörda platser, beskriver marinbiologen Maiju Lanki i podden om toppögonblicken i sitt arbete.

Det marina teamet vid Forststyrelsens Naturtjänster utför mångsidigt arbete för Östersjöns natur. Teamet samlar in information om arter, kartlägger områden som är viktiga för mångfalden, återställer naturen och ser efter nationalparker och andra naturskyddsområden som ligger i havsområden på många sätt.

Dessutom görs utredningar för verksamhet utanför naturskyddsområden. Exempelvis kan ett vindkraftverk inte resas i havet utan att undersöka områdets naturvärden. Bakom allt detta ligger det internationella och nationella målet för att uppnå ett gott tillstånd i Östersjön.

Plantering av havsängar

Ett av de viktiga nya initiativen är restaureringen av den marina naturen. Forststyrelsen har med sina samarbetspartners experimenterat med att plantera ålgräs på nya odlingsplatser. Ålgräset är en så kallad nyckelart i Östersjön och eftersom den bildar vidsträckta ängar på sandiga havsbottnar ger den skydd och föda för många andra arter.

Ålgräsbestånden har dock minskat i Östersjön i en alarmerande takt, bl.a. på grund av övergödning. På Sveriges västkust har tusentals hektar av bestånden försvunnit, säger marinbiolog Aija Nieminen i första avsnittet av podden. Man har fått lovande resultat av att återställa ålgräsängar, men spänningen är alltid stor när dykare landar på planteringsplatserna för att kontrollera växtens tillväxt.

– Jag minns första gången när vi dök för att granska de planterade ålgräsen och en tångsnälla – en långsträckt fisk med en trumpetliknande nos – simmade bland de planterade ålgräsen. Det väckte ett leende på läpparna, säger Aija Nieminen.

Östersjön restaureras i samarbete

En viktig del av det marina teamets arbete är att samla in information om Östersjöarterna och naturens tillstånd. Marinbiolog Essi Keskinen har dykt i Östersjöns vatten i cirka 30 år och har sett en oroande förändring med sina egna ögon.

– För ett par somrar sedan dök vi i Skärgårdshavet, väldigt långt borta i ytterskärgården, där det normalt är klart vatten, ren blåstång och rena stränder. Nu var allt täckt av ett tjockt lager av trådalger. Det var ett tecken på att det fanns rikligt av näringsämnen och vattnet där var fruktansvärt varmt. Jag har aldrig sett så stora mattor av trådalger i öppna havet, säger Keskinen.

Östersjön hotas av näringsbelastning, föroreningar, klimatförändringar och introduktion av främmande arter, alla orsakade av människan, men insatserna för att stödja havet är också betydande. Forststyrelsen drar projektet Biodiversea LIFE IP, som är Finlands största samarbetsprojekt för att bevara Östersjöns mångfald. Är drömmen av ett rent Östersjön fortfarande inom räckhåll?

– Jag vill vara optimistisk. I projektet Biodiversea har jag märkt att vi har mycket kunnande. Tillsammans kan vi förbättra Östersjöns tillstånd, tror Anette Bäck som är projektledare för projektet.

Du hittar podcasten ”Undervattensväktare” (Vedenalaisen vartijat) om det marina teamets arbete vid Forststyrelsen på Spotify och andra mer populära podcast-plattformar eller på Biodiversea-projektets webbplats(siirryt toiseen palveluun) (på finska).


Tillbaka till perspektiven