
Bekanta dig med finska kustens mest värdefulla marina undervattensnaturområden
Vi är på många sätt beroende av det marina ekosystemets tillstånd och funktionalitet. Mångfalden i marina områden kan bara upprätthållas och skyddas om havet och dess egenskaper är kända.

De tjänster som haven erbjuder tas ofta för givna
Ett välmående marint ekosystem med stor biologisk mångfald erbjuder hälsosam mat och rekreationsmöjligheter för människor och också många andra ekosystemtjänster. Ett sådant ekosystem klarar av att binda näringsämnen och skadliga ämnen och även bromsa klimatförändringarna. Vi är därför på många sätt beroende av det marina ekosystemets tillstånd och funktionalitet.
Havet och dess naturresurser har man dock börjat utnyttja mer och mer. Samtidigt utarmas den naturliga mångfalden och det marina ekosystemets tillstånd och funktion äventyras. Detta leder till en minskad produktion av ekosystemtjänster och i värsta fall stora ekonomiska förluster.
Vårt hav kan skyddas på många sätt
Det marina ekosystemet kan skyddas inte bara genom att minska föroreningar och utsläpp av näringsämnen, utan också genom att begränsa användningen av dess områden. Med hjälp av skyddade områden kan de mest värdefulla arterna och livsmiljöerna säkras och minskningen av den marina mångfalden förhindras.
Havsområdesplanering är ett annat effektivt sätt genom vilket mänskliga aktiviteter till havs kan kontrolleras på ett sådant sätt att deras effekter inte överstiger naturens bärförmåga. Havsplanen är en strategisk vision för hållbar användning av havsområdet och stöd för en god havsmiljöstatus, utformad tillsammans med intressenter. Finlands nationella havsplan 2030 godkändes 2020 i enlighet med EU:s ramdirektiv för havsplanering.
Läs mer:
Finlands havsplan 2030(siirryt toiseen palveluun)
Direktiv om upprättandet av en ram för havsplanering(siirryt toiseen palveluun)
Ålands havsplan(siirryt toiseen palveluun)
Kunskap om den marina naturen och dess värdeområden behövs för ett hållbart utnyttjande av havet
I planeringen är det väsentligt att identifiera de ekologiskt och biologiskt betydelsefulla marina naturområdena. Tidigare har dock ingen lättöverskådlig eller sammanställd information om de ekologiskt och biologiskt mest värdefulla marina undervattensmiljöerna i Finland varit tillgänglig.
Den första marina naturvärdeskartan kunde äntligen produceras 2018 som ett resultat av femton års undersökningar i Undervattensprogrammet för marin biologisk mångfald (VELMU). Värdekartan baserades på cirka 140 000 VELMU-observationer och tog hänsyn till både arter och naturtyper och de tryck som påverkar dem. Kartan utarbetades med samma Zonation-program som exempelvis har använts för att identifiera värdefulla skogsnaturområden i Metso-programmet.
På basen av VELMU-underökningen kunde man dra den slutsatsen att upp till tre fjärdedelar av de mest artrika och funktionellt viktiga undervattensområdena ligger utanför det nuvarande marina skyddsnätverket.
Läs mer:
Marina naturvärdeskartan(siirryt toiseen palveluun)
Zonation-programmet (på finska)(siirryt toiseen palveluun)
Områden med marina naturvärden har börjat uppmärksammas över hela världen
FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD) siktar också på att bevara fungerande ekosystem med biologisk mångfald. För att lokalisera de mest värdefulla marina områdena har man börjat identifiera ”Ecologically or Biologically Significant Marine Areas” dvs. EBSA-områden i världens hav. Även i Östersjön identifierades nio EBSA-områden 2019, av vilka fyra ligger i Finland: norra Bottenviken, Kvarkens skärgård, Skärgårdshavet, Åland (tillsammans med Sverige) och östra Finska viken (tillsammans med Ryssland).
Läs mer:
FN:s Konvention om biologisk mångfald (CBD)(siirryt toiseen palveluun)
EBSA-områden(siirryt toiseen palveluun)
För allmän och ”för” noggrann? Finns det en jämvikt?
Efter processen drogs dock slutsatsen att även om identifieringen av EBSA-områden är ett viktigt steg för att säkra det globala marina ekosystemet, är så stora områden inte användbara i nationellt beslutsfattande. Vi var alltså i en situation där en mycket detaljerad Zonation-karta och en mycket storskalig EBSA-karta var tillgängliga för användning i marin områdesplanering. Ingen av dem lämpade sig på bästa sätt som underlag för nationell havsområdesplanering. Parterna som samordnar havsområdesplaneringen väntade ivrigt på en karta som integrerar all marin naturinformation – en karta som enkelt men tillförlitligt skulle visa var de mest värdefulla havsområdena i hela det finska havsområdet är belägna.
Alltså EMMA – det bästa av båda
Av denna anledning beslutade man att kombinera det bästa av båda tillvägagångssätten: Zonation-kartans förmåga att sammanställa en enorm mängd kartdata kombinerades med de internationellt accepterade CBD-kriterierna som används i EBSA-processen. Dessa inkluderar t.ex. det marina områdets biologiska mångfald, unika karaktär, sällsynthet, sårbarhet, naturtillstånd och betydelsen för hotade arter eller för livscykeln hos någon art. Detta möjliggjorde en avgränsning av Finlands ”ekologiskt betydelsefulla marina undervattensnaturområden”, eller de så kallade EMMA-områdena. På detta sätt lyckades man beskriva de mest värdefulla marina naturområdena så enhetligt och transparent som möjligt, på en tydlig karta.
Vid identifieringen av områdena utnyttjades det enorma materialet som samlats in av VELMU och den modellering som baseras på det, men också information och litteratur från lokala experter. I EMMA-workshoparna deltog forskare och planerare, samt många representanter från lokala intressenter.
Slutprodukten är en enkel karta
Slutprodukten blev ett enkelt och lättläst geografiskt datamaterial, som innehåller de 87 mest värdefulla marina undervattensnaturområdena i Finland, d.v.s. EMMA. Utöver rumsliga data skrevs en rapport om arbetet, där varje EMMA-område beskrivs med ett flertal kartbilder. På så sätt kan undervattensnaturvärden beaktas i beslutsfattandet och EMMA-områden har redan aktivt använts som underlag för den nationella havsområdesplanen.

Vad händer sedan?
EMMA:s användbarhet är dock inte begränsad till havsområdesplanering. Information om EMMA-områden kan också användas i annan planering, såsom för utveckling av ett nätverk av skyddade områden eller licensiering av projekt belägna vid kusten, och som hjälp vid placering av havsbaserade vindkraftsparker och fiskodlingsanläggningar.
Tack vare VELMUs arbete växer kunskapen om marina undervattensnaturområden ständigt. Därför kan EMMA också uppdateras. I framtiden är det möjligt att identifiera fler EMMA-områden, och även i en mer lokal skala, vilket målar upp en ännu bättre bild av den marina undervattensnaturen på vår kust.
Tillbaka till perspektiven