
FINMARI – havsforskningskonsortium
Den finska havsforskningen utvecklas och koordineras av FINMARI-konsortiet. FINMARI säkrar att marina forskningsmetoder, fartyg, utrustning och laboratorier är moderna och delas av alla.
FINMARI är ett finskt havsforskningskonsortium som grundades 2014. Konsortiet täcker hela havsforskningsfältet, från fysikalisk havsforskning till geologi, marinbiologi och fiskforskning. Förutom klimatförändringar, övergödning av Östersjön och skadliga ämnen omfattar forskningsområdena även buller, plast och främmande arter, samt teman som uppkommit till följd av sjösäkerheten och den gröna omställningen.
FINMARI tillhandahåller en finsk marin forskningsmiljö för forskning, utveckling, innovationsverksamhet och skydd av Östersjön samt utvecklar den i nationellt och internationellt samarbete. Med forskningsinfrastruktur avses de forskningsinstrument och mätdata som behövs för havsforskning, samt den know-how som är nödvändig för deras användning.

Samarbete ger resurser och effektivitet, men dessutom också insikter och nya perspektiv. De möjligheter som Östersjön erbjuder öppnar sig för forskarsamfundet och samhället i en aldrig tidigare skådad omfattning, då gränserna mellan förvaltningar och vetenskapsområden överskrids.
FINMARI är ett konsortium av 4 forskningsinstitut och 3 universitet och samordnas av Finlands miljöcentral. I konsortiet ingår Helsingfors och Åbo universitet, Åbo Akademi, Finlands miljöcentral, Meteorologiska institutet, Geologiska forskningscentralen och Naturresurscentret.
-
Läs också
Uppföljning med handelsfartyg
De olika parterna kompletterar varandra med sina forskningsredskap och expertis och tar dem till gemensam användning. De finska havsforskningsfartygen Aranda och Geomari, ett flertal automatiska mätstationer och mätanordningar samt forskningslaboratorier och universitetsfältstationer hör till de viktigaste resurserna.
Algaline är en innovativ lösning i vilken handelsfartyg används för att övervaka havet. Automatiska mätsystem, ”ferryboxar”, har installerats på fartyg i reguljär trafik och resultaten utnyttjas av FINMARI-konsortiet.
FINMARI utvecklar en ny typ av havsforskning
FINMARI har byggt en ny typ av automatisk fältstation på ön Utö i samarbete med Meteorologiska institutet och Finlands miljöcentral. Stationen mäter interaktioner mellan atmosfären och havet, samt havets fysikaliska, kemiska och biologiska egenskaper i hela vattenmassan, dvs. från ytskiktet till botten. Mätresultat i realtid är fritt tillgängliga på Utöstationens datasida (på engelska)(siirryt toiseen palveluun).
På Utöstationen testar man och tar i bruk de senaste mätmetoderna, som utvecklas i samarbete med internationella toppforskare. Fokus ligger på havets och atmosfärens interaktioner och processer, som är betydelsefulla för klimatförändringarna. Dessutom tillämpas automatiska avbildningsmetoder och artificiell intelligens för undersökning av marina mikroorganismer.
I FINMARI-samarbete har man tagit i bruk en flyttbar och förankringsbar observationsstation, försedd med automatiska mätanordningar (bottenlandare). Mätningar av havsbottens och den omgivande vattenmassans egenskaper kan utföras bättre och mer omfattande än tidigare. Förutom kustmätningar kan mätningar även göras på öppna havet, vilket inte var möjligt tidigare. Med hjälp av landaren är det möjligt att undersöka och få klarhet i de förändringar i vattnets kemiska sammansättning som sker när klimatförändringar, saltpulser och andra strömmar transporterar vattenmassor.
En extra knuff av internationella nätverk
FINMARI förbinder finländarna med många internationella nätverk inom marin forskning. Dessa inkluderar t.ex. Europeiska kustobservatorienätverket (integrerad paneuropeisk, tvärvetenskaplig och multiplattformsbaserad forskningsinfrastruktur) JERICO, Europeiska marinbiologiska resurscentret (The European Marine Biology Resource Centre) EMBRC och nätverket AQUARIUS som tillhandahåller marina forskningsmiljöer.
Målet med det europeiska forskningssamarbetet är att ännu bättre lära känna de europeiska kusthaven, inklusive Östersjön. När havens tillstånd och de faktorer som påverkar det är kända kan forskningsresurser användas effektivt. Man kan också få detaljerad information om vikten av marina skyddsåtgärder. Den ökande kunskapen möjliggör också en bedömning av hur det marina ekosystemet reagerar på klimatförändringar och andra tryck.
Både det nationella FINMARI-konsortiet och de europeiska havsforskningsnätverken erbjuder forskningsplattformar, -tjänster och -information för vetenskapare, beslutsfattare och medborgare. De utvecklar också gemensamma metoder och verktyg för att observera och bedöma kusthavens tillstånd och aktivitet.
Mer information om de forskningsmetoder som används och utvecklats av FINMARI finns på konsortiets engelska sidor och dess europeiska kontaktnätverk.
-
Läs också
Vad undersöks i havet och varför?
-
Läs också
Hur undersöks havet?