Siirry sisältöön
Finansiärer:

Övervakning av buller i Östersjön är fortfarande nytt

Buller från mänsklig verksamhet till havs har uppfattats som ett problem först under de senaste decennierna. Mer information om undervattensbuller och dess effekter erhålls ständigt från forskningsprojekt och övervakning. Enligt dem har särskilt lågfrekvent buller ökat i Finska viken och Norra Östersjön de senaste åren.


Effekterna av undervattensbuller beror på ljudets intensitet, frekvens, varaktighet (impulsivt eller kontinuerligt) och organismens känslighet för buller. EU utvecklar för närvarande kriterier för att kunna definiera bullerstatusen i olika områden. Då kriterierna är klara kan vi få en uppfattning också om situationen i de finländska havsområdena.

Tröskelvärde för kontinuerligt bullerKorttidströskelvärde för impulsivt bullerLångtidströskelvärde för impulsivt buller
Havsområdet har dålig miljö- status om mer än 20 % av indikatorarternas livsmiljöer under någon månad på året utsätts för alltför starkt buller (110 dB re 1µPa 125 och 500 Hz på tredje oktavbanden).Havsområdet har dålig miljöstatus om, under någon dag på året, mer än 20 % av livsmiljön för indikatorarten utsätts för buller som överskrider det gränsvärde som HELCOM fastställt.Havsområdet har dålig miljöstatus om mer än 10 % av livsmiljön för indikatorarten under året utsätts för impulsivt buller som överskrider det gränsvärde som fastställts av HELCOM (medelvärdet av alla dagar)

Bullret mäts med hydrofoner

Buller mäts med hydrofoner, det vill säga undervattensmikrofoner. Hydrofonerna installeras och hämtas antingen med ett forskningsfartyg eller med en båt. Baserat på undervattensljudmaterialet bestäms medelvärden, som kan användas för att beräkna ljudtrycksförändringarna i olika frekvensband.

Hur ett havsdjur upplever bullret påverkas inte bara av styrkan. Också frekvensen och frågan om huruvida bullret är kontinuerligt eller slumpmässigt har stor betydelse. Idag kategoriserar man därför undervattensbullret utgående från olika bullertypers effekter på havsorganismerna.