
Fiskodling i Finland
Fiskodling möter den ökande efterfrågan på fisk. Majoriteten av den inhemska regnbågsöringen och sik som konsumeras odlas i Finlands havsområden. Den största delen av den inhemskt odlade fisken är regnbågsöring. Det finns cirka 120 fiskodlingsanläggningar i Finlands havsområden.
I havsområden odlas fiskar typiskt i nätkassar under två växtsäsonger. Ynglen förs till havet på våren eller hösten. Vid slutet av den första växtsäsongen väger regnbågsöringen några hundra gram. Efter den andra växtsäsongen rensas regnbågsöringen för butiker och bearbetning, vanligtvis med en vikt på något över två kilo. Siken säljs med en vikt på cirka ett kilo.

Fiskodlingen flyttar till havs
Cirka 13 miljoner kilo fisk odlas årligen i Finlands havsområden. I slutet av 2010-talet började produktionen sakta öka på grund av nya miljötillstånd som beviljats för öppna havsområden. Den regionala placeringen av fiskodling styrs av den nationella vattenbruksplanen som utarbetats av jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet. Produktionen förväntas fortsätta öka i områden där odlingsförhållandena har bedömts vara lämpliga enligt havsområdets placeringsplan.
-
Läs också
Blå bioekonomi
De sista växtsäsongsanläggningarna ligger i skydd av de yttersta öarna eller till och med helt på öppet hav, där näringsutspädningsförhållandena är goda. Större produktionsmängder har nyligen beviljats till öppna områden eftersom miljöpåverkan har visat sig vara minimal. Den specifika belastningen från fiskodling har minskat med 60-70% under de senaste årtiondena tack vare forskning och utveckling. Det är fortfarande nödvändigt att ha yngelodling och vinterförvaringsplatser för fisk nära kusten. Näringsbelastningen från dessa aktiviteter är liten.

Användning av Östersjöfoder minskar näringsbelastningen i Östersjön
Fiskar matas med foderpellets. Alltmer växtbaserade råvaror används i fodret. Den största delen av fisken som används i fodret är sill och skarpsill som fångats från Östersjön. Miljögifter, såsom dioxin, avlägsnas under produktionen av fiskmjöl och fiskolja från dessa fiskar. Denna typ av foder har börjat kallas Östersjöfoder. Användningen av Östersjöfoder återvinner fosfor och kväve från Östersjöns fiskbestånd till odlad fisk, vilket minskar näringsflödet från områden utanför Östersjön.
WWF rekommenderar konsumtion av finsk regnbågsöring
På grund av minskningen av miljöpåverkan från fiskodling har WWF Finland klassificerat inhemskt odlad fisk på den gröna listan över rekommenderade fiskarter. Inhemsk regnbågsöring är ett mer ansvarsfullt val än norsk odlad lax, inte bara på grund av dess små miljöpåverkan utan också eftersom Finlands havsområden inte har den laxlus som utgör ett betydande hot mot norsk laxodling och vilda fiskbestånd. Trots detta importeras över 70% av den lax som konsumeras i Finland.
Vattenbruk och fiskodling är globalt växande industrier
Vattenodlade råvaror, särskilt fisk, är en viktig del av en hälsosam kost på grund av deras fördelaktiga omega-3-fettsyror. Enligt rekommendationer bör olika vilda och odlade fiskar ätas minst två gånger i veckan.
Naturliga fiskbestånd kan inte ensamma möta den ständigt ökande efterfrågan på fisk. Odling av fisk, skaldjur och blötdjur är den snabbast växande livsmedelsproduktionssektorn i världen. Mer än hälften av den fisk som konsumeras av människor kommer från odling, medan andelen fiske minskar år för år.
Fisk är effektiva foderutnyttjare. Som ett resultat är fiskodlingens koldioxidavtryck litet jämfört med annan djurproduktion. Området som är lämpligt för livsmedelsproduktion på land minskar också, och därför kommer behovet av vattenbruksproduktion i havsområden att öka betydligt i framtiden.
Fiskodling har stor ekonomisk betydelse för många finska skärgårdskommuner. Det ger året runt jobb och skatteintäkter för att upprätthålla tjänster. Fiskodling stärker hela fiskerisektorn genom att erbjuda logistiska tjänster och efterfrågan på fiskeföretag, samt möjliggöra året runt verksamhet genom tillgången på råvaror för bearbetningsföretag och fiskhandel.

-
-
Läs också
Fiskar och fiskbestånd