
Övervakning av Östersjöns tillstånd med hjälp av handelsfartyg
Före början av 1990-talet övervakades Östersjöns pelagiala ekosystem genom sporadiska provtagningar med forskningsfartyg. Prover som togs sällan kunde emellertid inte ge en omfattande bild av snabba förändringar i havets ekosystem. Projektet Alg@line, som startades 1993 svarade på utmaningen att förbättra övervakningen av Östersjöns pelagiala ekosystem.

Insamling av vetenskapligt material på kryssningsfartyg: Alg@line-nätverket
Östersjöns öppna havsområde är vidsträckt och miljöförhållandena i dess olika regioner varierar mycket. Enbart den information som samlas in på forskningsfartyg räcker inte till för att utreda den regionala och tidsmässiga variationen i öppna havets ekosystem. Nätverket Alg@line kombinerar kommersiell sjöfart och insamling av aktuellt vetenskapligt material. Nätverket samordnas av Finlands miljöcentral.
I och med projektet Alg@line var handelsfartyg utrustade med genomströmningsutrustning, vilket ger ett billigt alternativ till att öka provtätheten. Dessa handelsfartyg rör sig från Helsingfors till Stockholm, Kemi och Lübeck och producerar alltid havsmätdata när de rör sig.

Från det vatten som strömmar genom systemet mäts bland annat salthalt, temperatur, mängden klorofyll i växtplankton, grumlighet och mängden upplösta organiska ämnen. Dessutom samlar mätningsapparaturen vattenprover längs vägen för bestämning av planktonarter och lösta näringsämnen.
Den täta handelsfartygstrafiken till havs erbjuder en braplattform för automatiska mätningar. Finlands miljöcentral SYKE mätningar på två handelsfartyg, M/S Finnmaid och M/S Silja Serenade.