Siirry sisältöön
Finansiärer:

Vi påverkar Östersjön hela tiden, både på land och till havs

Människans verksamhet har en negativ inverkan på Östersjöns miljö. Under 2000-talet har tillståndet ändå hållits oförändrat. Medvetenheten om miljön ökar hela tiden, vilket bådar gott för Östersjön. Läs om hur vi kan fortsätta att förbättra situationen i Östersjön!


Belastningen från skadliga ämnen och näringsämnen från land började öka till följd av industrialiseringen och det högeffektiva jordbruket efter andra världskriget. De växande samhällenas ökande energibehov återspeglas i sin tur i tillväxten av sjötransporterna, vilket medför problem med främmande arter och risken för oljeolyckor.

Nedskräpningen av havet orsakas av det moderna samhället, där plastindustrin och engångskulturen spelar en betydande roll. Marint skräp är oftast plast och dess mängd ökar överallt i världen.

Gemensamt för alla dessa faktorer är att man insett att de är problem först efteråt. Därför tar det länge att eliminera de olägenheter som de medfört. Nyckeln till en bättre framtid ligger i miljömedvetenheten, som för närvarande växer starkt. Det bådar gott för Östersjön.

  • Eutrofiering

    Östersjön plågas av eutrofiering, det vill säga övergödning. Detta syns som en abnorm tillväxt av alger och vattenväxter. Tillväxten skapar många problem, både för havet självt och för dess kustinvånare.

    Läs mera om eutrofiering
  • Skadliga ämnen

    Efter övergödningen är skadliga ämnen det största hotet mot Östersjöns välmående. Problemet kompliceras av att det finns många typer av skadliga ämnen. Även om koncentrationerna av mongamiljögifter i Östersjön har minskat, dyker det hela tiden upp nya farhågor.

    Läs mera om skadliga ämnen
  • Havsbottens tillstånd

    Finlands havsområden har många olika typer av bentiska livsmiljöer. Eutrofiering har dock förändrat levnadsmöjligheter på havsbotten. I ett eutrofierat hav hotar syret att ta slut på botten. Syrebrist är ett problem särskilt i djupvattnet i de centrala delarna av Östersjön. Också byggande, muddring och uttag av havssand förstör livsmiljöer.

    Läs mera om havsbottens tillstånd
  • Buller under vattnet

    Inte ens Östersjöns djupaste områden kan längre undgå buller. Människans verksamhet ekar överallt under vattenytan. Undervattensbullret är ett kinkigt problem eftersom det inte bekommer oss själva. Därför har vi först på senare tid börjat uppmärksamma det.

    Läs mera om buller
  • Havsnaturens tillstånd

    Östersjöns arter lever under ett intensivt tryck. Havet är omgivet på alla sidor av tät befolkning, vilket påverkar den känsliga marina miljön. För hundra år sedan kraschade sälbeståndet på grund av jakt. Sedan började havet plågas av farliga ämnen och idag påverkas havet särskilt av eutrofiering.

    Läs mera om havsnaturens tillstånd
  • Främmande arter

    Främmande arter är en benämning för alla de arter som, på grund av människan, spriditt sig från sina ursprungsmiljöer till nya miljöer, ofta mycket långa avstånd. När de anpassar sig till en ny miljö kan främmande arter föröka sig snabbt och hota de lokala arterna och ekosystemens funktion.

    Läs mera om främmande arter
  • Klimatförändring

    Klimatförändringarna leder till att de nordiska vintrarna blir varmare och våtare. Östersjön förväntas bli ett ganska varmt hav och också mindre salt än tidigare. Ett sådant hav finns ingenstans i världen idag – och har kanske aldrig funnits. Invånarna och naturen i Östersjöregionen står inför en ny situation.

    Läs mera om klimatförändring