Siirry sisältöön
Finansiärer:

Undervattensbuller stör det marina livet – övervakningsdata insamlas

Inte ens Östersjöns djupaste områden kan längre undgå buller. Människans verksamhet ekar överallt under vattenytan. Undervattensbullret är ett kinkigt problem eftersom det inte bekommer oss själva. Därför har vi först på senare tid börjat uppmärksamma det.


För havsdjuren kan bullret vara mycket skadligt. Deras sinnesorgan har utvecklats för att uppfatta svaga ljudsignaler i vattnet.

Alltför högt buller stör kommunikationen hos organismer och orsakar fysiologiska skador, stress och förändringar i genfunktioner. Blåmussla och strömming, arter som är viktiga för Östersjöns välbefinnande, är känsliga för lågfrekvent ljud. Plötsligt hårt buller kan fungera som en chock för djur och i värsta fall ha dödliga effekter.

Buller förekommer särskilt intill farleder och vindkraftsparker till havs

Lågfrekventa ljud som är mest skadliga för levande organismer produceras framför allt av fartygstrafik, vindkraftverk till havs, byggnadsarbeten under vatten (pålning och muddring), explosioner och ekolodningar som utnyttjar lågfrekvensband.

Sjöfart och havsbaserad vindenergiproduktion är betydande källor till kontinuerligt undervattensbuller. Buller orsakad av människan förekommer vid sjöfartsleder, vindkraftsparker till havs och i deras närhet. Intensiteten av bullret som orsakas av sjötrafik och vindkraftverk beror bl.a. på trafikmängden, avståndet, ljudkällornas typer och bullerkällornas ljudisolering.

Vatten leder ljud effektivt: ljudvågor färdas nästan fem gånger snabbare i vatten än i luft. Även ett litet fartyg avger ljud som under gynnsamma förhållanden kan bära fem eller tio kilometer. Med hydrofoner, som mäter ljudintensiteten, kan ljudet från ett stort tankfartyg upptäckas redan ett dygn innan fartyget passerar observationsplatsen.

Om vi tittar på allt buller som finns under vattnet, måste man komma ihåg att en del av det kommer från naturliga processer. I naturen genereras brus av vind, vågor och åska. Vågornas betydelse som ljudkälla betonas i de yttre delarna av havet.

Intensiteten av bullret varierar beroende på frekvensen

Bullerkartan över Östersjön nedan visar intensiteten av undervattensbuller i olika frekvensband modellerad för hela Östersjön. Du kan se skillnaderna genom att välja frekvensband under kartan. I de gröna områdena på kartan är ljudintensiteten låg och ökar via gult till rött.

Från de lilafärgade textlänkarna öppnas uppmätta ljudtrycksresultat från Bottenviken, vindkraftparken Vetenskär (Tahkoluoto), Raumo hamn, Norra Östersjön, insjöområdet Vekaransalmi, havsområdet utanför Helsingfors och Aspö-området i Kotka 2017-2018. Observationer från Vetenskär och Helsingfors berättar om kvaliteten på ljudet från sjöfarten och vindkraftverken till havs.

Intensiteten av undervattensljud vid olika frekvenser 2017-2018. Bullerdata: EU/EMKR/TILA4-projektet. Baskarta: EU BIAS-projekt 2013-2017.

Osion sisältö