Siirry sisältöön
Finansiärer:

Belastningen har minskat, men övergödning förekommer fortfarande

Övergödningen av Östersjön fick fart efter andra världskriget, då industrialisering, urbanisering och intensifierat jordbruk ökade kväve- och fosforbelastningen på havet. Sedermera har belastningen minskat. Utvecklingen har dock inte varit tillräckligt snabb och kraftig för att förbättra havets välmående.


Övergödningen påverkar alla havsområden runt Finland. Situationen är mest oroande i Finska vikens och Skärgårdshavets kustområden. Av de öppna havsområdena är läget sämst i Finska viken och den norra delen av Östersjöns huvudbassäng. Bottenviken är det minst eutrofierade havsområdet i Finland, men dess tillstånd har också försämrats.

Tecknen på övergödning har inte minskat

Övergödning kan bland annat ses i vattnets grumlighet och massförekomster av blågröna alger. Grumligheten indikeras av att siktdjupet är litet i nästan alla havsområden och det har inte skett någon positiv utveckling den senaste tiden. Alla öppna havsområden, med undantag för Bottenviken och Kvarken, är i ett svagt tillstånd också vad gäller blågröna alger. Massförekomster av blågröna alger, dvs. blågröna algblomningar, är ofta mycket omfattande och rikliga även om de årliga variationerna är stora.

Grumligheten och blågröna algblomningar är följder av vattnets höga näringsinnehåll. I alla Finlands öppna havsområden och i de flesta kustvattnen överstiger kväve- och fosforhalterna i vattnet de tröskelvärden som fastställts för god miljöstatus. Alltför stora mängder näringsämnen transporteras fortfarande till havet, vilket upprätthåller övergödningen.

Den diffusa belastningen fortsätter att vara kraftig

Majoriteten av näringsämnen som hamnar i Östersjön kommer från diffus belastning, dvs. från jordbruk, skogsbruk och glesbebyggelse i avrinningsområdet samt från tätorternas dagvatten. Näringsämnena transporteras till havet via älvar.

Jordbruket är den största källan till näringsämnen i Finlands alla havsområden. På lång sikt har fosfor- och kvävebelastningen från jordbruket inte minskat nämnvärt i något havsområde.

Även om de diffusa belastningarna inte har minskat har den totala belastningen från det finska området till havet ändå minskat 1995-2024 – för kvävets del i genomsnitt ca.10000 ton per år och för fosforns del ca.1000 ton per år. Detta beror på att utsläppen från punktbelastningskällor, såsom kuststäder och industri, har minskat. På lång sikt kan även en liten minskning ses i den diffusa belastningen.

Den totala mängden fosfor som hamnar i Östersjön från Finland (ton/år) 1995-2024. Huvuddelen av fosforn kommer från diffus belastning, framför allt från jordbruket. Den diffusa belastningen är flödesnormaliserad, dvs. minskningen som visas i diagrammet orsakas inte av flödesförändringar.
Den totala mängden kväve som hamnar i Östersjön (ton/år) 1995-2024. Punktbelastningens mängd har minskat kontinuerligt. Den diffusa belastningen är flödesnormaliserad, dvs. minskningen som visas i diagrammet orsakas inte av flödesförändringar.

Punktbelastningen har effektivt kommit under kontroll

Punktbelastningen har minskat i takt med att avloppsvattenreningen blivit effektivare. Den positiva utvecklingen började efter 1970-talet och har fortsatt till de senaste åren. Särskilt fosforutsläppen har minskat till en bråkdel av vad de var tidigare. Jämfört med fosfor är det svårare att reducera kväve från avloppsvattnet, men här har man lyckats bra. Kväve reduceras mer intensivt särskilt i kustområden där kvävet begränsar algtillväxten.

S:t Petersburgs avloppsvatten har också en stor betydelse för Finska viken. Fosforbelastningen på Finska viken minskade avsevärt efter att S:t Petersburgs avloppsvattenrening intensifierades i början av 2010-talet.

Punktbelastning av kväve till Finlands havsområden under åren 1995-2024.
Punktbelastning av fosfor till Finlands havsområden under åren 1995-2024.

Övergödning mäts med indikatorer


Övergödning av Östersjön följs upp med flera indikatorer. Indikatorerna används för att bedöma havets tillstånd i förhållande till de mål som EU satt upp. För varje indikator har man fastställt ett tröskelvärde som måste nås för att havets miljöstatus kan definieras som god. När samma mätningar görs år efter år kan också utvecklingsriktningen fås fram.

Viktiga indikatorer för övervakning av övergödning inkluderar siktdjup, blomningar av blågröna alger, syrehalt nära botten och koncentrationer av näringsämnen, dvs. kväve och fosfor, i havsvatten. Dessutom mäts näringsbelastningen på havet.

Övervakning med alla dessa indikatorer görs per havsområde. Även om övergödningen i vissa havsområden i Finland minskat, har inget havsområde ännu nått den goda miljöstatus som EU definierat.

Läs mer om övergödningsindikatorerna och vad de berättar oss om övergödningen av finska havsområden: