
Den marina naturen är känslig
Östersjöns arter lever under ett intensivt tryck. Havet är omgivet på alla sidor av tät befolkning, vilket påverkar den känsliga marina miljön. För hundra år sedan kraschade sälbeståndet på grund av jakt. Sedan började havet plågas av farliga ämnen och idag påverkas havet särskilt av eutrofiering.
Eutrofiering har förändrat arternas livsmiljöer och levnadsmöjligheter. Konsekvenserna är synliga i Östersjöns artsammansättning: plankton och bentiska samhällen har förändrats, och det har också skett förändringar i fiskbestånd och häckande fåglar.
Särskilt oroande är nedgången av vissa nyckelarter. Blåstång, ålgräs och vissa andra arter är av största vikt för många organismer: de ger skydd och mat. Förändringar i viktiga arter återspeglas i hela den marina näringsväven.
Många faktorer belastar och förändrar marina samhällen
Förutom eutrofiering belastas den marina naturen av många andra faktorer, till exempel byggnadsverksamhet i kust- och havsområden, muddring och främmande arter. De kan direkt påverka organismsamhällen eller ändra deras livsmiljöer.

Nya problem skapas av undervattensbullret, havsnedskräpningen och klimatförändringarna. Men deras effekter är ännu inte tillräckligt väl kända.
Samtliga tryck tillsammans utgör en betydande total belastning på den marina miljön. Detta kan ses både i undervattensamhällen och i havsnaturen ovanför vattenytan. Tillståndet i den marina naturen övervakas av flera olika indikatorer.