
Läkemedelsrester kommer ut i Östersjön
Läkemedel har uppfattats som en betydande miljörisk först under 2000-talet. Vi har vaknat till problemet sent, trots att läkemedel har använts och släppts ut i miljön i decennier.
Läkemedel är föreningar som används för att bota, lindra eller förebygga sjukdomar eller deras symtom. De är syntetiska föreningar som kan orsaka skador på vattenlevande organismer när de kommit ut i vattendrag. Eftersom läkemedlen har producerats för att verka i små koncentrationer, kan de i miljön även påverka organismer som inte är läkemedlens huvudmål.
Användningsmängden av läkemedelssubstanser har ökat i takt med att befolkningen åldras och medicinurvalet är numera stort. Ett enda läkemedel kanske inte orsakar problem i låga koncentrationer. En blandning av många typer av läkemedelsrester hamnar ändå i vattendragen. Särskilt en blandning av flera läkemedelssubstanser eller deras kombinationer kan ha stora effekter på organismers utveckling, beteende och förökning.

Avloppsreningsverk har inte planerats för att ta bort läkemedelsrester
Rester av läkemedel kommer ut i avloppsvatten främst genom normalt läkemedelsbruk, då ämnena passerat kroppen. Dessa läkemedelsrester hamnar i havet när renat avloppsvatten släpps ut i miljön. Sjukhus, läkemedelsindustrin och veterinärmedicinering kan vara lokalt eller regionalt betydelsefulla utsläppskällor.
Läkemedelsrester i avloppsvatten transporteras till kommunala reningsverk, som inte traditionellt är byggda för borttagning av läkemedelssubstanser. Borttagningseffektiviteten i vanliga aktivslamanläggningar varierar beroende på läkemedlet. En del av läkemedlen bryts ner eller omvandlas till en annan form, och en del stannar kvar i slammet. En del av läkemedlen går dock direkt genom reningsverket ut i havet. I renat avloppsvatten är koncentrationerna av vissa läkemedelsämnen vanligtvis flera gånger högre än vad som normalt mäts i miljön.

Smärtmedicin, hjärtmedicin, epilepsimedicin – allt kan hittas i havet
I avloppsvatten och miljön kan man hitta t.ex. aktiva substanser av antiinflammatoriska- och kardiovaskulära läkemedel och läkemedel som påverkar centrala nervsystemet. Läkemedelssubstanser finns inte bara i vatten utan även i vattenlevande organismer. Exempelvis har man observerat att musslor som odlats i närheten av utloppsröret till Viksbacka avloppsreningsverk samlat i sig en rad välkända läkemedelsämnen, bl.a. diklofenak, ibuprofen och ketoprofen.
Det finns ganska bra information om försäljningsvolymer och bruk av läkemedel jämfört med många andra använda kemikalier. Å andra sidan vet man inte mycket om mängden läkemedelsrester i vattendragen. Ännu mindre vet man om deras öde och effekter i miljön.
Hur kan du själv påverka?
Köp bara mediciner vid behov och i den mängd du behöver, så att de inte blir oförbrukade.
Returnera utgångna eller på annat sätt oanvända läkemedel till apoteket, varifrån de kommer att levereras till korrekt kassering. De ska inte slängas i toaletten eller i soporna. Om mediciner spolas ner i toaletten hamnar en del av dem via reningsverket i vattendrag.
Övervakningen av läkemedelsrester har inletts
Utsläppsgränsvärden för läkemedelmängder i renat avloppsvatten har ännu inte fastställts. Numera utförs ingen regelbunden uppföljning eller kontrollering av läkemedelsämnen i vattenmiljön, men situationen förändras.
EU:s nya direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse kräver att mikroföroreningar tas bort från avloppsvattnet vid de största avloppsreningsverken och från vattnet vid sådana reningsverk vars mottagande vattendrag uppskattas enligt riskbedömningen ta skada av mikroföroreningar. Förverkligandet av denna borttagningsskyldighet övervakas med indikatorsubstanser, varav 10 är medicinska.
Dessutom har 11 läkemedelssubstanser, inklusive miljökvalitetsnormer, föreslagits som prioriterade ämnen i EU:s vattenpolitiska ramdirektiv. Miljökvalitetsnormer är koncentrationer som inte får överskridas i vattendrag. Om läkemedelen bekräftas som EU-prioriterade kommer de att mätas betydligt mer än i dag.
-
Läs också
Hormonstörande ämnen
-
Läs också
Hjälp Östersjön