

Vrak kan fungera som artificiella rev
Ordet rev associerar de flesta till tropiska, färgmättade korallrev. Finns det rev också i Östersjön? Vad är ett artificiellt rev?

Vad är ekologisk kompensation?
Behovet av att trygga biodiversiteten är globalt stor. Människans aktiviteter till sjöss, på kusten och i avrinningsområdet bidrar till försämring av Östersjönaturens tillstånd.

Att återställa Östersjön – vad innebär det, är det värt?
Diskussionen kring restaureringen går het. Skulle det vara dags att kyla ner den genom att vända blicken mot Östersjön, vars medeltemperatur i november är runt åtta grader? Också marina naturtyper kan återställas, även om restaureringar under vattnet hittills bara har utförts begränsat i Finland och endast genom att testa nya metoder. Resultaten från experimenten är uppmuntrande: genom att återställa flador och transplantera ålgräs kan förlusten av biologisk mångfald bromsas upp.

Bekanta dig med finska kustens mest värdefulla marina undervattensnaturområden
Vi är på många sätt beroende av det marina ekosystemets tillstånd och funktionalitet. Mångfalden i marina områden kan bara upprätthållas och skyddas om havet och dess egenskaper är kända.

Är detta det mest intressanta jobbet i Finland? En poddserie där marinbiologer guidar dig till Östersjöns naturskatter
Forststyrelsens nya poddserie leder lyssnaren djupare än ytan för att lära känna Östersjöns unika natur och dess skydd.

För den marina naturen – Biodiversea Life IP kartlägger, utvecklar och återställer
Åtta år, 20 miljoner euro och mer än hundra personer i arbete. Finlands största samarbetsprojekt för att skydda Östersjöns mångfaldiga natur, Biodiversea LIFE IP, startade sin första fältsäsong våren 2022. Sedan april har fältteamen arbetat med fångst av lekande harrhonor, fågelräkningar, fångst av främmande rovdjur, återställning av marin natur och utveckling av hållbar naturturism.

Det maritima kulturarvet i internationella projekt
Projektsamarbete är en del av Museiverkets internationella verksamhet och verket deltar i många internationella maritima projekt. Den information som projekten tar fram används också för att utveckla hela kulturarvsbranschen i Finland.

Så här arbetar en marinarkeolog i Finland
När en marinarkeolog avslöjar sitt yrke för en ny bekant är den vanligaste reaktionen förundran eller intresse. Sedan kommer de förvirrade frågorna: Vad kan en marinarkeolog hitta på att göra i Finland? Finns här ens något att undersöka? Svaret på den senare frågan är ja! Här finns nästan hur mycket som helst att forska i och marinarkeologiska fältarbeten kan utföras året om.

Vem finansierar havsforskningen?
Havsforskningen producerar information om Östersjöns tillstånd och förändringar, samt om hur dess resurser skyddas och utnyttjas. Havsforskningen ger också information om vilka åtgärder som behövs för att upprätthålla eller förbättra havets tillstånd.

Marinarkeologins historia
Skeppsbrutna vrak har alltid intresserat människan. Länge betraktades dock vraken snarast som återanvändbart material, inte som historiska forskningsobjekt. Användbara material bärgades ur vraken och gränsen mellan bärgning och vrakplundring var ofta rätt diffus.