
Östersjön har unika egenskaper
Östersjön är världens yngsta hav. Det är omgivet av fastland på nästan alla sidor och havsförbindelsen är smal och grund. Varje år täcks Östersjön åtminstone delvis av is. Östersjön är ett saltfattigt och ganska grunt hav jämfört med andra hav. Alla dessa faktorer gör det till ett unikt havsområde i världen.
Vattnet i Östersjön är låg-salinitet brackvatten. Den låga salthalten beror på att Östersjön har endast en smal förbindelse med havet och en betydande mängd flodvatten rinner in i den. Den låga salthalten påverkar marint liv avsevärt. När det gäller dess arter är Östersjön en unik blandning av marina och sötvattensarter.
Det grunda och geologiskt varierade Östersjön erbjuder många olika livsmiljöer för organismer: skyddade vikar och inlopp, öppna klippstränder, ständigt rörliga sandbottnar och klipprev som stiger upp till vattenytan. Landhöjningen förändrar kontinuerligt strandernas former och djupförhållanden. Landhöjningen har skapat unika naturliga livsmiljöer på norra Östersjöns kust: vikar som är avskurna från havet, kända som flador, och de resulterande glo-sjöarna.