Siirry sisältöön
Finansiärer:

Blågröna alger är de äldsta organismerna på jorden

Blågröna alger, eller cyanobakterier, var de första levande organismerna som bildades på vår planet, och syret som frigjordes från deras fotosyntes var det första steget i skapandet av jordens atmosfär. Blågröna alger assimilerar på samma sätt som alger, men de är bakterier. Blågröna alger kan producera flera giftiga och på annat sätt skadliga föreningar, så att alla blågröna alger bör bemötas med försiktighet.


Blågröna alger (cyanobakterier) tillhör Östersjöns växtplankton. Växtplankton tar hand om primärproduktionen i marina ekosystem, dvs. växtplankton fungerar som föda för djurplankton och producerar syre till atmosfären. Omkring 2 000 växtplanktonarter är kända från Östersjön idag.

Det finns alltid några blågröna alger i vatten. Men de märks ofta först när deras antal ökar på sommaren. På försommaren är vattnet ofta för svalt för blågröna alger och de måste konkurrera med andra växtplanktonarter.

Mellan juni och augusti, då vattnet är varmt, finns det rikligt med blågröna alger i Östersjön. Ungefär vid samma tid finns det också rikligt med djurplankton men eftersom blågröna alger har dåligt näringsvärde duger de inte som föda för djurplanton. Därför reglerar inte djurplankton förökningen av blågröna alger, med den påföljden att de kan växa kraftigt och bilda stora blomningar. De flesta blågröna alger sönderfaller redan i vattenmassan och bara en liten del sjunker till botten. Sönderfallande blågröna alger färgar stränderna i turkos på hösten, särskilt i Finska viken.

Blågröna alger har flera konkurrensfördelar jämfört med andra alger. Vissa blågröna alger kan ta upp atmosfäriskt kvävgas som blandats med vattnet och behöver bara vattnets fosfor för sin tillväxt. Därför gynnas blomningar av blågröna alger av den fosfor som frigörs från syrefria bottnar. Vissa blågröna alger kan också lagra näringsfosfor. Dessutom kan blågröna alger bilda gasblåsor i sina celler, vilket underlättar deras stigning till det belysta ytskiktet. En del blågröna alger kan ta upp kväve ur luften genom kvävefixering och producera näringsämnen även för användning av andra alger.

Vissa blågröna alger är giftiga

Omfattande blomningar av blågröna alger i Östersjön bildas huvudsakligen av två arter: Aphanizomenon flos-aquae och Nodularia spumigena. Den senare av dessa producerar ett levertoxin med namnet nodularin.

Även om inte alla blågröna alger är giftiga, krävs alltid mer detaljerade tester för att bekräfta giftigheten. Därför bör man se upp för alla blomningar av blågröna alger och inte simma i vatten där de förekommer. Vatten med blågröna alger ska inte användas som badvatten i bastun, eftersom de giftiga ångorna är farliga att andas in.

Giftinformationscentralen svarar på frågor som berör förebyggande och behandling av plötsliga förgiftningar per telefon dygnet runt på det avgiftsfria numret 0800 147 111.

Rapportering av algobservationer

Blågröna alger kan ses i vattnet som gröna, blågröna eller gulaktiga partiklar. Vid lugnt väder kan en ilandfluten massa av blågröna alger bilda ett tätt ”målfärgslager” på ytan. Blågröna alger kan förväxlas med barrträdspollen som ansamlas i ytvatten särskilt på försommaren. Pollen är till färgen gulare än blågröna alger.

Blågröna alger
Tallpollen
Tallpollen och blågröna alger kan ibland vara svåra att skilja från varandra. Pollen är alltid gulaktigt och förekommer oftast på försommaren. © Sirpa Mäkinen, Riku Lumiaro

Algobservationer kan rapporteras antingen via karttjänsten ”vesi.fi” eller genom applikationen ”havintolähetti”. På detta sätt kan du varna andra som rör sig på stranden för blågröna alger! Det är också viktigt att rapportera om ”inga alger”. Observationer som rapporteras via båda tjänsterna kommer att visas på vesi.fi(siirryt toiseen palveluun), Järvi-Meriwiki(siirryt toiseen palveluun) och Itämeri.fi.