
Växtplankton kan observeras med mikroskop
Växtplankton består av mikroskopiska alger som svävar fritt i vattenmassan. För det mänskliga ögat uppträder algerna ofta som bruna, röda eller gröna partiklar eller som en massa i vattnet, men när växtplankton betraktas under ett mikroskop öppnar sig en otroligt mångfaldig värld. I bildgalleriet kan du se hur de olika planktonarterna ser ut!
Bilderna i bildgalleriet har tagits i samband med växtplanktonövervakningen vid Finlands miljöcentral och då du använder bilderna ska fotografens namn anges. Namnet syns då du klickar på bilden.
Blågröna alger
Blågröna alger, eller cyanobakterier (Cyanophyceae), hör till de äldsta organismerna på jorden och de har funnits i 2,7 miljarder år. Även om blågröna alger anses tillhöra växtplankton, är de till sin struktur bakterier. De assimilerar dock som växter, varför de är viktiga producenter i näringsväven. Den blåaktiga färgen som är typisk för cyanobakterier beror på a-klorofyllet och pigmentet fykocyanin. Cirka 80 arter av planktiska blågröna alger lever i Östersjön, och några av dem är giftiga. Skadliga blågröna algblomningar orsakas oftast av arterna Nodularia spumigena och Aphanizomenon flos-aquae.
Läs mer om blågröna alger på Järvi-meriwiki (på finska).(siirryt toiseen palveluun)
Pansarflagellater
Pansarflagellater, eller dinoflagellater, är huvudsakligen encelliga och försedda med två flageller. Mer än 200 arter av pansarflagellater förekommer i Östersjön och de utgör en viktig del av Östersjöns växtplankton. Alggruppen har fått sitt namn av cellulosaplattor, vilka bildar ett pansar runt cellen. En del av pansarflagellaterna är giftiga. Gruppens arter bildar ibland massförekomster som färgar vattnet brunt eller rödaktigt. Vissa arter producerar dessutom ljus genom bioluminescens.
Pansarflagellater förekommer i Östersjön året runt och bildar en stor del av Östersjöns vårblomning, dvs. vårens massförekomst av alger. En del av arterna förekommer även i ishåligheter.
Kiselalger
Kiselalgerna är encelliga gulbruna alger. Cirka 700-800 arter av planktonkiselalger förekommer i Östersjön, och de utgör en viktig del av Östersjöns växtplankton. Kiselalgerna har cellväggar, frustuler, bestående av kiseldioxid. Kiselalger förekommer året runt, men är vanligast i kalla vatten. Vissa arter förekommer även i ishåligheter. Vårens rikliga förekomster av kiselalger kan färga vattnet brunt, men de är inte giftiga.
Läs mer om kiselalger på Järvi-meriwiki (på finska)(siirryt toiseen palveluun).
Rekylalger
Rekylalgerna är encelliga flagellater, varav tjugo arter lever i Östersjön. De flesta av dem förekommer året runt och är ibland mycket rikliga. Rekylalgerna har utskjutbara projektiler kallade ejektosomer. När dessa skjuts ut rör sig algen åt motsatt håll (därav det svenska namnet). Man antar att ejektosomerna används vid försvar, men det kan också vara fråga om en flyktmekanism. Cellerna är platta och ovala eller droppformade och har ingen stel vägg. Inga toxinproducerande arter är kända bland rekylalgerna.
Läs mer om rekylalger på Järvi-meriwiki (på finska)(siirryt toiseen palveluun).
Euglenider
Euglenider är encelliga alger med en eller två (ibland till och med fyra) välutvecklade flageller i framändan. Eugleniderna har en röd ögonfläck med ett slags synsinne. Det består av ljuskänsliga molekyler nära den större flagellens fäste. De flesta euglenider är sötvattensarter men ett 40-tal arter lever i Östersjön. Då och då bildar särskilt arten Eutreptiella gymnastica massförekomster, dvs. blomningar, vilka färgar vattnet grönt.
Läs mer om euglenider på Järvi-meriwiki (på finska)(siirryt toiseen palveluun).
Guldalger
Guldalgerna är mestadels gulbruna alger som trivs i sötvatten.
Läs mer om guldalger på Järvi-meriwiki (på finska)(siirryt toiseen palveluun).
Grönalger
Grönalger är en stor och mångformig grupp av alger, varav de flesta lever i sötvatten. Av algerna är grönalgerna de närmaste släktingarna till egentliga växter. Gruppen grönalger omfattar både makroalger, dvs. stora alger som kan ses med blotta ögat, och mikroskopiskt små växtplanktonalger.
Läs mer om grönalger på Järvi-meriwiki (på finska)(siirryt toiseen palveluun).
Fästalger
Fästalgerna har ett slags piskliknande (fäst)organ och många arter har en förkalkad cellvägg. Vissa arter producerar alggifter och orsakar fiskdödlighet.
Läs mer om fästalger på Järvi-meriwiki (på finska)(siirryt toiseen palveluun).