Mätningar av undervattensbuller har gjorts i olika forskningsprojekt sedan 2014, men den officiella övervakningen påbörjades först under de senaste åren. Den första granskningen av förändringar i undervattensbuller gjordes 2022 och uppdaterades 2023.
Klassificering av buller
När man undersöker undervattensbuller ägnas uppmärksamhet inte bara på bullrets intensitet, utan också på dess verkningsområde och varaktighet.
- Kontinuerligt buller härrör främst från fartygstrafiken och vindkraftsparker till havs och är starkast vid låga frekvenser (63 och 125 Hz).
- Impulsivt buller härrör främst från undervattensbyggande, såsom muddring, sprängning, gruvdrift och pålning.
Undervattensbuller har ökat
Hela Östersjön har god miljöstatus vad gäller impulsivt buller. Å andra sidan har Finska viken och de norra delarna av Östersjöbassängen svag miljöstatus vad gäller kontinuerligt buller. I mer än en femtedel av dessa områden var mänskligt alstrat kontinuerligt buller mer än 20dB högre än det naturliga ljudlandskapet.
Märkbara förändringar har också skett i det kontinuerliga undervattensbullret i Finlands öppna havsområden mellan 2014-2023.
Bottenviken
I Bottenviken har bullrets intensitet inte förändrats statistiskt signifikant mellan 2014-2023.
Den norra delen av Östersjöns huvudbassäng
I Östersjöns huvudbassäng har mängden lågfrekvent buller ökat. Bullerökningen ca.10-15 dB som syns i mätresultaten i det lägsta frekvensområdet 63 Hz orsakas sannolikt av den ökade sjöfarten. Införandet av en hydrofon, som producerar ett starkare lågfrekvent bakgrundsljud 2021, kan ha en liten inverkan.
I frekvensområdet 125 Hz har bullermängden hållit sig på samma nivå 2014-2023. Ljudets dämpning med ca.10–15 dB i frekvensområdet 2000 Hz kan vara relaterat till uppvärmningen av Östersjön.
Finska viken
I östra Finska viken ökade bullret ca.5–10 dB i frekvensområdet 125 Hz och ca.5–7 dB i frekvensområdet 63 Hz mellan 2014-2023. Inga förändringar i ljudtrycket registrerades i det höga frekvensområdet.
Övervakningen av undervattensbuller fortsätter
Övervakning av undervattensbuller pågår fortfarande. Definitioner för att uppnå god miljöstatus beträffande undervattensbuller har utarbetats. Sjöfarten förutspås öka i framtiden och utifrån nya mätresultat är det möjligt att undersöka hur dess effekter på ljudlandskapet under vatten förhåller sig till åtgärdsprogrammet i Finlands havsförvaltningsplan. Målet är att uppnå ett tillstånd där undervattensbuller inte skadar den marina miljön.
Information om mätningarnas utförande
För undersökningen har ljudtrycket av kalendermånadens nedre kvartil (25 % av mätperiodens observationer understiger värdet) och medianen (50 % av mätperiodens observationer understiger värdet) beräknats utifrån primärdata. Den observerade variationen beskriver ljudvolymen som en allmän ekologisk tryckfaktor.
Materialet undersöktes för alla observationsperioder och separat för sommar- (april-oktober) och vintersäsongen (november-mars). Den statistiska signifikansen för den linjära förändringen beräknades utifrån dessa data genom användning av variansanalys (ANOVA; sannolikhetströskel 0,05).
I installationer orsakar hydrofoner alltid en aning internt bakgrundsljud (självbrus). I frekvensbandet 63 Hz var denna störningsnivå cirka 5 dB lägre i SM2M-enheterna som användes före 2021 jämfört med ST500-enheterna som används idag. I frekvensbandet 125 Hz var störningsnivån i enheterna så gott som lika. I frekvensbandet 2000 Hz ger ST500 klart mindre bakgrundsstörningar än SM2M.
PROJEKTFOKUSERAD BULLERFORSKNING
Bullerövervakningsprogrammet för åren 2021-2023 och 2024-2025 finansieras av miljöministeriet.
Under åren 2012-2016 insamlades material inom ramen för EU Life BIAS-projektet.
Uppgifterna från åren 2017-2018 har tillhandahållits från ett projekt finansierat av Europeiska havs- och fiskerifonden kallat TILA4, ”Utredning av undervattensbullrets influensområden för behoven inom marin områdesplanering och minskning av skadliga effekter.” (endast på finska)
I det EU-finansierade projektet Biodiversea, som startade 2022, kommer omfattande bullermätningskampanjer att genomföras i Skärgårdshavet och bullrets skadlighet för ryggradslösa djur och fiskar ska testas.