
Suomen kymmenen kiinnostavinta merimuseota
Ympäri Suomen rannikkoa voi tutustua maamme merellistä historiaa, meriarkeologiaa ja laivanrakennusta esitteleviin museoihin. Tunnelmallisissa merenrantakaupungeissa sijaitsevat museot kertovat alueensa menneisyydestä esineiden, tarinoiden ja alusten kautta. Museoissa myös tutkitaan ja tallennetaan merellistä historiaa.
-
Suomen merimuseo, Merikeskus Vellamo, Kotka
Monipuolisessa merikeskus Vellamossa sijaitsevat Suomen merimuseon lisäksi myös Kymenlaakson museo ja merivartiomuseo. Suomen merenkulun historiaa kiehtovasti ja laajalti esittelevä ja tallentava Suomen merimuseo on osa kansallismuseota. Päänäyttelyn, ”Pohjantähti, Etelän risti”, lisäksi tiloissa on vaihtuvia teemanäyttelyitä ja museolaivoja. Museossa esitellään myös meriarkeologista toimintaa ja kiehtovia vedenalaisia löytöjä.
Katso uusimmat näyttelyt ja ajankohtaiset uutiset museon omilta nettisivuilta.(siirryt toiseen palveluun) -
Forum Marinum, Turku
Merikeskus Forum Marinum on merellisen historiatiedon ja -toiminnan keskus, merenkulun valtakunnallinen erikoismuseo ja Merivoimien museo. Forum Marinumista löytyy useita meriaiheisia näyttelyitä kahdesta eri rakennuksesta. Vuonna 1896 valmistuneessa Kruununmakasiinissa sijaitsee Forum Marinum päänäyttely ”Töissä merellä”. Lapsille on lisäksi avattu ainutlaatuinen oma merimuseo, Tyrskynmyrskyn. Kesäaikaan voi tutustua myös moniin eri aikakausia edustaviin museoaluksiin.
Katso uusimmat näyttelyt ja ajankohtaiset uutiset museon omilta nettisivuilta.(siirryt toiseen palveluun) -
Rauman merimuseo
Rauman merimuseo kertoo laajan perusnäyttelyn ja vaihtuvien näyttelyiden avulla kaupungin pitkästä ja vaiherikkaasta merenkulun historiasta. Näyttelyt esittelevät raumalaista laivanrakennusta, merenkulun opetusta ja merimiehen elämää sekä merillä että maissa. Teemaan sopivasti museo sijaitsee vuonna 1900 rakennetussa vanhassa merikoulussa.
Tutustu museon omiin sivuihin!(siirryt toiseen palveluun) -
Vaasan merimuseo
Vaasan merimuseossa esitellään paikallisia merenkulkuperinteitä 1800-luvun laivanrakennuksesta nykypäivän huviristeilijöihin. Erilaiset kiehtovat esineet, historiallisten alusten pienoismallit, lähialueen hylkylöydöt ja vanhat valokuvat tarjoavat pilkahduksen entisaikojen merenkulkijoiden elämästä. Museon helmiin kuuluu 1900-luvun alun sukelluspuku, joka painaa noin 100 kg.
Lue lisää Vaasan merimuseosta!(siirryt toiseen palveluun) -
Kristiinankaupungin merimuseo
Kristiinankaupungin merenkulun perinteet ulottuvat 1600-luvulle. Merimuseoon on talletettu kaupungin merenkulkuun, purjehdukseen ja varustamotoimintaan liittyviä esineitä, alusten varusteita, valokuvia ja kertomuksia. Täältä löydät myös vanhanmallisen sukelluspuvun ja kaukomaiden eksoottisia esineitä, jotka kulkeutuivat Suomeen ulkomaankaupan mukana. Museossa säilytetään lähistöltä löytyneitä esineitä, jotka paljastavat surullisia tarinoita haaksirikoista. Museoon kuuluva venenäyttely sijaitsee heti keskustan ulkopuolella merimakasiinissa. Se sisältää sekä pienoismalleja että moottori- ja purjeveneitä.
Lue lisää Kristiinankaupungin merimuseosta!(siirryt toiseen palveluun) -
Merenkulkumuseo, Loviisa
Loviisan merenkulkumuseo esittelee kaupungin pitkää ja monipuolista merenkulkuhistoriaa vanhalla satama-alueella. Loviisa on ollut merenkulkukaupunki perustamisestaan vuodesta 1745 lähtien. Kaupungissa valmistettiin myös omia aluksia veistämöillä ja varustamoilla sekä käytiin aktiivisesti koti- ja ulkomaankauppaa.
Tutustu Loviisan merimuseon sivuihin!(siirryt toiseen palveluun) -
Merenkurkun venemuseo, Maalahti
Merenkurkun venemuseo on Suomen suurin venemuseo ja se esittelee pohjalaisia käyttöveneitä vuosilta 1820–1993. Veneitä on laidasta laitaan; puisia vanhoja, ja uudempia alumiinista ja lasikuidusta valmistettuja. Museossa on esillä myös yhdestä puunrungosta koverrettuja ruuhia eri puolilta Pohjanmaata. Vanhin ruuhi on ajoitettu dendrokronologisesti noin vuoteen 1774. Veneiden ja kalastusvälineiden lisäksi museossa kerrotaan hylkeenpyynnistä, puunuitosta ja saaristolaiselämästä. Museon kokoelmissa on myös paljon esineistöä ja vanhoja venevalokuvia ja –piirustuksia.
Katso lisää tietoa museosta!(siirryt toiseen palveluun) -
Kiilin venemuseo, Siipyy
Kiilin tunnelmallisen kotiseutumuseon yhteydessä toimii pieni meri- ja laivanrakennusaiheinen museo. Museoalue sijaitsee vanhan kalastusyhdyskunnan alueella ja rakennukset muodostavat yhtenäisen kulttuurimaiseman ranta-aittojen, venevajojen ja makasiinien kanssa.
Katso lisätietoja museon omilta sivuilta!(siirryt toiseen palveluun) -
Pakkahuoneen museo, Raahe
Pakkahuoneen museo toimii vuonna 1848 rakennetussa entisessä tulli- ja pakkahuoneessa, jossa toimi aikoinaan myös merimieshuone. Pakkahuoneen kokoelmien rungon muodostavat 1800-luvulla lahjoitetut esineet: kaukomailta tuodut luonnonihmeet ja käyttöesineet sekä eksoottiset matkamuistot. Kaupungin kukoistus purjelaivakaudella näkyy museon esineissä, jotka kertovat Raahesta merenkulkijoiden ja laivanrakentajien kaupunkina. Kokoelman kiehtovin ja tunnetuin esine on maailman vanhin sukelluspuku ”Wanha herra”, joka sijaitsee nykyisin läheisessä Kruununmakasiinin museossa.
Lue lisää Pakkahuoneen museosta!(siirryt toiseen palveluun) -
Ahvenanmaan merenkulkumuseo
Ahvenanmaan merenkulkumuseossa voi tutustua monipuolisiin näyttelyihin, jotka kertovat Ahvenanmaan kiehtovasta merellisestä historiasta Ruotsin ja Suomen välisellä laivareitillä. Kokoelmissa on myös vaikuttava määrä laivojen ja purjealusten pienoismalleja. Ahvenanmaan merenkulkumuseossa on myös paljon tekemistä lapsiperheille. Museon yhteydessä voi vierailla nelimastoisella rahtipurjealus Pommernilla, joka rakennettiin vuonna 1903, ja joka on museolaivana merimuseon edustalla.
Tutustu Ahvenanmaan merenkulkumuseon omiin nettisivuihin.(siirryt toiseen palveluun)
Takaisin näkökulmiin