Siirry sisältöön
Rahoittajat:
Näkökulma

Itämeri – vedenalaisen kulttuuriperinnön aarreaitta

Pimeä, kylmä ja synkkä Itämeri – voiko se olla aarreaitta yhtään millekään? Kyllä voi. Maailmanlaajuisesti Itämerta voidaan pitää vedenalaisen kulttuuriperinnön aarreaittana ja vedenalaisena museona.

Top-lista

Suomen kymmenen kiinnostavinta merimuseota

Ympäri Suomen rannikkoa voi tutustua maamme merellistä historiaa, meriarkeologiaa ja laivanrakennusta esitteleviin museoihin. Tunnelmallisissa merenrantakaupungeissa sijaitsevat museot kertovat alueensa menneisyydestä esineiden, tarinoiden ja alusten kautta. Museoissa myös tutkitaan ja tallennetaan merellistä historiaa.

Näkökulma

Tällaista on meriarkeologin työ Suomessa

Kun mainitsee uudelle tuttavalle työskentelevänsä meriarkeologina, yleisin reaktio on ihmetys tai mielenkiinto. Sitten seuraa hämmentyneitä kysymyksiä: mitä meriarkeologi voi tehdä Suomessa? Onko täällä tutkittavaa? Vastaus on kyllä. Tutkittavaa riittää lähes loputtomiin.

Näkökulma

Mistä rahat merentutkimukseen?

Merentutkimus tuottaa tietoa Itämeren tilasta ja sen muutoksista sekä luonnonvarojen suojelusta ja hyödyntämisestä. Merentutkimuksella saadaan tietoa myös toimenpiteistä, joilla pyritään ylläpitämään tai parantamaan meren tilaa.

Näkökulma

Meriarkeologian historiaa

Haaksirikkoutuneet hylyt ovat kautta aikojen kiinnostaneet ihmisiä. Pitkään hylyt nähtiin uudelleen hyödynnettävänä materiaalina, ei niinkään historiallisina tutkimuskohteina. Haaksirikkoutuneilla hylyillä harjoitettiin pelastustoimintaa ja joskus jopa hylynryöstöä, eikä niiden raja ollut aina täysin selkeä.

Näkökulma

Meriarkeologia harrastuksena

Suomen merialueet tarjoavat meriarkeologiaa harrastavalle sukeltajalle loputtomasti tutkittavaa. Itämeressä puualusten hylyt säilyvät satoja vuosia haaksirikon jälkeenkin. Harrastustoiminta on aktiivista koko Suomessa, etenkin rannikkoalueilla. Hylkyjä ja harrastustoimintaa löytyy myös maamme sisävesistä.