Meren ilmiöiden selittäminen ja meren tilan seuranta vaatii monitieteistä yhteistyötä. Arandalla on laboratoriot ja välineistö niin fysikaaliseen, kemialliseen kuin biologiseen tutkimukseen. Kuuden sisälaboratorion lisäksi alukselle voi tutkimuskannelle sijoittaa useamman konttilaboratorion.
Arandan tutkimustilat ja näytteenottomahdollisuudet ovat poikkeuksellisen suuret aluksen kokoon nähden. Tutkijapaikkoja laivalla on peräti 27. Modernit tutkimustilat ja tietojenkäsittelyjärjestelmä mahdollistavat näytteiden analysoinnin ja tulosten käsittelyn jo tutkimusmatkan aikana. Tärinän ja melun minimoimiseksi tutkimustiloissa on uiva lattia.
Tutustu Arandan havaintolaitteistoon
Aluksella on monipuolinen laitteisto, jolla tehdään monialaisesti erilaisia tutkimuksia. Tarkemmin Arandan havaintolaitteistoon voi tutustua alla olevan kuvan avulla.
CTD-luotain, eli lämpötila-suolaisuusluotain, on yksi tärkeimmistä merentutkimuksen havaintolaitteista (kuvassa numero 14). Luotain mittaa meriveden sähkönjohtavuutta, lämpötilaa, painetta (syvyys), veden happipitoisuutta ja fluoresenssia. Nämä havaintotiedot ovat parantaneet ymmärtämystä vesimassoista ja lisänneet tietämystä merien pystysuuntaisesta rakenteesta.
CTD-luotaimeen on liitetty Rosette-noudin, eli vesinäytteiden keräysjärjestelmä. Vesinoutimilla otetaan vesinäytteitä meren eri syvyyksistä. Näytteitä kerätään myös muun muassa pohjaeläinnoutimella, planktonhaavilla ja sedimenttinoutimella. Aluksella on myös oma sääasema.
- Sateliittipoiju
- DGPS-paikannuksen, maasignaali (taivasankkuri)
- DGPS-paikannuksen, satelliitin signaali (taivasankkuri)
- Sääasema
- Aaltopoiju
- Viistokaiku
- Utow
- Planktonhaavi
- Metalli- ja öljynoudin
- -
- Näytteitä laitesukelluksella
- Kaikuluotaimet
- MBES eli monikeilaluotain
- Lämpötila- ja suolaisuusnoudin (CTD) ja Rosette-vedennoudin
- Sedimenttinoudin
- Akustinen Doppler viratusmittari (ADCP)
- Vesinoudinsarja
- Pohjaeläinnoudin
- Sedimentaatiosuppilo ja virtausmittari