Tutustu Suomen rannikon kiehtovimpiin kohteisiin

Meri on kiehtonut ja kutsunut ihmisiä aina. Sen rannoilla on asuttu ja eletty, sen aavoilla kuljettu ja käyty kauppaa. Kalat, hylkeet ja vesilinnut ovat olleet tärkeää ruokaa. Menneen ajan linnakkeet, majakat ja kalastajakylät ovat jännittäviä retkikohteita, sillä ne kertovat ihmisen historiasta merellä. Rannikkoa ja saaristoa ovat ihmisen lisäksi muokanneet luonnonvoimat. Niiden kädenjälki näkyy Itämeren upeissa kansallispuistoissa.


Monet rannikon ja saaristojen nähtävyydet ovat merenkulkuun liittyviä rakenteita ja kulttuurimaisemia, jotka kertovat ihmisten syvästä yhteydestä mereen. Karjaeläinten laiduntaminen on muokannut rantojen eliöyhteisöjä. Tärkeiden väylien varrelle on rakennettu majakoita, ja hylkeenpyytäjät ja kalastajat ovat tehneet suojia karuille ulkoluodoille.

Ihmisen kädenjäljen lisäksi luonnonvoimat ovat muokanneet rannikkoa. Jatkuva muutos tekee monista merimaisemista ainutlaatuisia. Jääkauden jäljet näkyvät monin tavoin kautta rannikon, ja maan kohoaminen paljastaa edelleen uutta rantaviivaa erityisesti Merenkurkussa ja Perämerellä.

Vuodenaikojen ja sään vaihtelut ovat erityisen näyttäviä merellä, jossa tyynet ja myrskyt vuorottelevat, ja talvi vangitsee aallot jääkannen alle.

Täältä löydät esittelyt Suomen rannikon kiinnostavimmista kohteista.