Ahvenanmaan saaristo on täynnä merenkäynnin historiaa

Laineiden liplatus, tuulen humina kaislikossa ja lokkien huudot horisontissa. Ahvenanmaan saariston mereinen paratiisi sijaitsee vain muutaman tunnin päässä sekä Ruotsista että Manner-Suomesta. Pohjolan asukkaat ovat matkanneet tämän vaikeasti navigoitavan saariston läpi kautta historian; kivikauden hylkeenmetsästäjät pienillä puuveneillään ja me nykyihmiset moderneilla risteilyaluksillamme.


Ahvenanmaan tuhansien saarten ja luotojen ainutlaatuinen luonto luo omanlaisensa maailman, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

 Ahvenanmaan karut kalliot edessä ja taustalla meri.
Ahvenanmaan saaristo hurmaa karulla kauneudellaan.

Ahvenanmaan saariston kauneus kumpuaa upeista kallioista ja hiekkaluodoista

Ahvenanmaan ainutlaatuisiin ominaisuuksiin kuuluvat koskematon saaristo ja kauniisti hioutuneet silokalliot, jotka saavat punertavan värinsä ahvenanmaalaisesta rapakivigraniitista. Luontopolut kulkevat saariston kukkaniittyjen, saarnimetsikköjen ja pähkinäpuulehtojen lomassa mutkitellen.

Ahvenanmaan saaristossa kannattaa käydä katsomassa Kökarin itäpuolelta Sandöhön ulottuvia upeita kivi- ja hiekkaluotoja. Ahvenanmaan koillispuolella jääkausi on jättänyt jälkeensä muinaisia siirtolohkareita saarten ja luotojen rannoille sekä aaltojen alle.

 Nainen istuu viltin päällä kivikkoisella rannalla.
Ahvenanmaan kalliot ovat tunnettuja punertavasta väristään.

Kulttuurikohteet johdattelevat Ahvenanmaan historiaan

Sundin kunnan alueelta löydät keskiaikaisen Kastelholman linnan, joka on pitkän ja värikkään historiansa aikana majoittanut aatelisia niin vieraina kuin vankeinakin, ollut piiritettynä ja liekehtinyt yössä sekä toiminut saariston ryöväreiden tukikohtana.

Björkörissä sijaitsee perinteinen saaristolaistila, joka antaa ainutlaatuisen näkemyksen historiallisesta saaristoelämästä Ahvenanmaalla.

Kobba Klintarilla taas nököttää 1800-luvun puolivälissä rakennettu luotsimökki, joka avusti aikanaan lukuisia aluksia saariston karikoiden läpi turvaan Maarianhaminan satamaan ja on nykyään tärkeä luku Ahvenanmaan merenkulun historiassa.

Lågskärillä, yhdellä Ahvenanmaan vanhimmista majakkasaarista, voi tutustua entisaikojen majakanvartijan yksinäiseen elämään sekä nauttia upeasta merinäköalasta ja lintujen bongailusta. 

Ahvenanmaahan voi tutustua omalla veneellä tai ilman

Ahvenanmaan saaristo tarjoaa monipuolisia majoitusvaihtoehtoja lomakylistä ja vierasvenesatamista lukemattomiin kauniisiin luonnonsatamiin, joihin voi halutessaan ankkuroida yöksi. Ahvenanmaan kauniista saarista, kuten Enklingestä, Kumlingesta, Sottungasta ja Kökarista pääsee nauttimaan myös ilman omaa venettä hyppäämällä Ålandstrafikenin saaristolautan kyytiin.

Omalla veneellä liikkuvien kannattaa muistaa, että Ahvenanmaa on täynnä piileviä matalikkoja, jotka ovat vuosien mittaan aiheuttaneet monta haaksirikkoa.

Auringosta, uinnista, saariston tunnelmasta ja luonnosta sekä kauniista auringonlaskuista kannattaa tulla nauttimaan Ahvenanmaalle, Pohjoismaiden aurinkoisimmalle seudulle!

 Retkeilijöitä rantakalliolla ihailemassa ulappaa.
Omalla veneellä voit löytää rauhaisan rannan, jossa katsella auringonlaskua.