Melonta avaa uuden tavan kokea Itämeri

Kajakki lipuu veden päällä lähes äänettä. Kesäinen tuulenvire viilentää mukavasti auringon paahteessa. Ja onko tuo halli, joka könöttää luodolla päivää paistattelemassa? Tuulen huminaa kaislikossa ja lintujen laulua säestävät vain aaltojen liplatus ja melan lempeä loiskahdus vedessä. Moottorit pärräävät jossain muualla, kajakissa voi tuntea olevansa yhtä meren kanssa.


Suomen rannikon viehättävät saaristot ja lahdet tarjoavat upeat puitteet melontaharrastukselle. Meloessa näkee luonnon ainutlaatuisesta näkökulmasta ja pääsee kulkemaan kapeikoista, jonne veneillä ei ole mitään asiaa. Saariston syövereistä ja kaislikon lomasta voi löytää seikkailun lumoa, jossa arki unohtuu.

 Aurinko laskee mereen taustalla ja etualalla näkyy kajakin keula.
Auringonlaskua merellä on rentouttavaa ihailla veden tasosta.

Rannikolla on paljon erilaisia melontakohteita

Melonnassa reitit ja matkojen pituus on helppo suunnitella oman osaamisen ja vapaa-ajan mukaan. Saaristoon voi aloitteleva harrastaja lähteä muutamaksi tunniksi tyynellä säällä, tai kokemuksen karttuessa useamman päivän reissuille tuulisillakin keleillä. 

Rannikon kaupungeissa voi vuokrata käyttöönsä kajakin taikka kanootin ja kunnat ja virkistysalueet tarjoavat melontaan sopivia alueita ja reittejä. Kuitenkin myös kauempana sivistyksestä on palveluita meloen liikkuville luonnonystäville; välineiden vuokrauksen lisäksi kansallispuistoissa on käytettävissä esimerkiksi autiotupia ja tulentekopaikkoja sekä paikoittain järjestettyjä melontaretkiä. 

Erityisesti Merenkurkun maailmanperintöalueella ja Saaristomeren kansallispuistossa on melojalle aina uutta nähtävää ja koettavaa!

 Sup-lauta lipuu tyyntä vettä pitkin.
Tyyni sää tuo suppailuun mukavuutta, kun laudalla pääsee liikkumaan vaivatta.

Melontaan kannattaa varustautua huolella

Kajakin tai kanootin pohjalla kulkevat helposti teltat ja ruoat viikonkin reissuun saaristossa. Vesivarastojen täydentämiseen usean päivän retkillä tulee silti varautua. Perheen pienimmät pääsevät kätevästi kyytiin kaksikkokajakkiin tai avokanoottiin. Muista kesäretkillä myös aurinkosuoja ja hyttyskarkoite!

Sopiva kulkupeli riippuu retkikohteen vesistöstä. Avokanootti sopii tyynille säille ja suojaisiin merenlahtiin, kun taas selkävesien aallokossa päältä suojatumpi kajakki on parempi valinta. Kajakeissakin on eroja: koskikajakit ovat lyhyempiä ja ketterämpiä kuin retki- ja merikajakit.

Tavarat kannattaa myös pakata vedenpitävästi -rapatessa roiskuu ja merellä sitäkin enemmän! Myös suven mentyä ja hallan hiipiessä maille voi vielä lähteä mukavasti vesille kuivapuvun suojissa.

Melontakurssilla oppii turvallisuudesta

Melonnan aloittamiseen ei tarvitse käydä kursseja, mutta melontatekniikoista, perusvarustuksesta ja turvallisuusnäkökulmista kiinnostuneille on tarjolla kursseja. Melontaseurat sekä Metsähallituksen ja kansallispuistojen yhteistyöyritykset järjestävät melonnan alkeiskursseja.

Kuten aina retkeilyssä, ensiapu- ja navigointitaidot ovat ensisijaisen tärkeitä. Vaaratilanteita syntyy melonnassa yleensä liukkaille kallioille rantautuessa ja kanootteja ja kajakkeja nostellessa. Lue lisää melonnasta!