Veneily on iloa matkanteosta

Kun köydet irtoavat rannasta, on suunta kohti pientä tai suurempaa seikkailua. Olipa allasi pieni avovene, vauhdikas matkapursi tai vaarin vanha puufiskari, tarjoavat Suomen rosoinen rannikko ja monimuotoiset saaristot nähtävää ja koettavaa alkukeväästä aina jäiden tuloon asti.


Veneily on ikään ja sukupuoleen katsomatta koko perheelle sopiva harrastus, ja se tarjoaa elinikäisen mahdollisuuden oppia uutta niin säästä, luonnosta, itsestä kuin matkakumppaneista. Vene ja ympäröivä maisema muodostavat pienen mikrokosmoksen, jossa maailman murheet jäävät taka-alalle ja ihminen voi olla läsnä kaikilla aisteilla. Kun moottori vaihdetaan purjeisiin, jaksaa äkillisesti muuttuva äänimaisema aina yllättää: aaltojen kohina keulassa, tuulen tuiverrus hiuksissa ja etäällä lentävien merilokkien valitus.

Sanotaan, että meri sitoo ihmiset yhteen eliniäksi. Vesillä koetut hetket yhdistävät ainutlaatuisella tavalla.

 Purjevene lipuu peilityynellä merellä.
Purjehdus on elämäntapa.

Vuodenaikojen vaihtelu rytmittää veneilijän elämää

Suomessa veneilysesonki on lyhyt ja kiihkeä. Se tuntuu aina loppuvan kesken, mutta tarjoaa silti valtavasti erilaisia tunnelmia.  

Kevät hiipii saaristoon hiljalleen vihertämään lehtipuita, kun mantereella puetaan jo kesävaatteita ylle. Keväällä saariston äänimaisema on täynnä kuhinaa, kun muutto- ja merilinnut kansoittavat luotoja ja vesiä. On pariutumisen ja pesänrakennuksen aika. 

Kesäyöt ovat kuulaita, aurinko lämmittää kalliot ja vierasvenesatamat sykkivät iloisesti. Hetken koko saaristo on täynnä hyväntuulisia kesälomalaisia, ja pienet saaristokylät tuntuvat vähintäänkin kymmenkertaistavan väkimääränsä.

Koulujen alkaessa saaristo jo hiljenee. Osa onnekkaista pääsee nauttimaan vesillä elokuun pimenevistä, yhä lämpimistä illoista. Syksyn tullen rannikko ja saaristo pukeutuvat värikkääseen ruskaan ja lämmin meri pitää loppuvuoden kylmää loitolla. Parasta silloin ovat tähtikirkkaat yöt, joista pääsee parhaiten nauttimaan vesillä, kun kaupunkien valosaaste jää horisonttiin.

 Aurinko laskee horisonttiin ulapalla. Rannan lehdettömät puut erottuvat tummina hämärtyvää taivasta vasten.
Veneillessä jokainen päivä on uusi elämys.

Saaristosta löytyy reittejä, kohteita, palveluja ja loputtomasti elämyksiä

Suomen rannikolla rantaviivan pituus on yli 46 000 kilometriä, saaria on yli 73 000 kappaletta ja lounaisrannikollamme sijaitsee Euroopan suurin yhtenäinen saaristo, joten veneiltävää riittää! 

Saaristomme on täynnä erityyppisiä satamia. On retkisatamia, palvelusatamia ja vierasvenesatamia sekä viisi upeaa ja eriluonteista mereistä kansallispuistoa. Satamissa veneilijöille tarjotaan monipuolisia palveluja nokisista nuotiopaikoista valkoisten pöytäliinojen koristamiin ravintoloihin, paikkoja jonne kiinnittäytyä yöksi, paikkoja majoittautumiseen, ulkokäymälöitä ja septitankkien tyhjennyspisteitä sekä mahdollisuuksia täyttää veneen muona- ja polttoainevarastoja. 

Monipuolinen rannikko ja vaihteleva saaristo tarjoavat koettavaa päiväpyrähdyksistä aina kuukausien mittaisiin retkiin. Ja mikä parasta, Itämeri on yhteydessä maailman valtameriin Tanskan salmien kautta -meren selkää pitkin voi halutessaan matkata aina maailman toiselle laidalle saakka.

 Moottorivene on rantautunut matalaan veteen. Kaksi henkilöä istuu hiekkarannalla veneen takana. Taivas on pilvetön.
Veneily tarjoaa vapauden tutkia rannikon lukemattomia saaria.

Veneily on helppo aloittaa navigointikurssilla

Suomessa veneilyharrastuksen aloittaminen ei välttämättä vaadi omaa venettä. Voit hypätä ystävän tai sukulaisen veneeseen, huhuilla meriseuraa ja venekyytiä veneilyaiheisilla keskustelupalstoilla sosiaalisessa mediassa, liittyä vene- tai pursiseuraan tai vuokrata aluksen käyttöösi, joko kipparilla tai ilman. 

Veneily vaatii paitsi toimivat varusteet myös osaamista, ymmärrystä ja tervettä järkeä. Kannattaa vaihtaa kokemuksia muiden veneilijöiden kanssa, harjoitella ja kokeilla taitojaan käytännössä sekä rohkeasti pyytää apua kokeneemmilta. 

Kansalaisopistot ja pursiseurat järjestävät teoriaan ja käytännön harjoitteisiin perustuvia navigointi- ja veneilykursseja, joilla voi kerryttää taitoa ja ymmärrystä vesillä liikkumiseen, suunnistamiseen ja veneen käsittelyyn sekä hallintaan.

Muista hyvät merimiestaidot 

Veneillessä tärkeintä on noudattaa aina hyviä merimiestaitoja. Kunnioitetaan kanssaveneilijöitä, vältetään viimeiseen asti vahinkoja, ennakoidaan tilanteita ja pidetään hyvää huolta veneestä, kanssamatkustajista sekä herkästä meriluonnosta. 

Ja aina, kun vastaan tulee toinen veneilijä, tervehditään häntä hilpeästi yhtä kättä vilkuttamalla. Vesilläolo ja veneily on yhteinen ilon aiheemme!

 Kaksi henkilöä istuu venen nokassa. Uhkaavat pilvet lähestyvät horisontissa.
Veneilijä on säiden armoilla ja vesillä liikkuessa tarvitaan malttia.

Veneily Ahvenanmaalla on ainutlaatuinen kokemus 

Ahvenanmaan saariston lukemattomat kauniit lahdet ja tuhannet saaret odottavat kävijäänsä. Tungoksesta ei ole pelkoa, ja usein veneilijä saakin koko ulapan itselleen. Manner-Suomi sekä Ruotsi ovat lähellä mutta kuitenkin riittävän kaukana, jotta merellä voi aistia seikkailun tuntua. 

Ahvenanmaan saaristo sijaitsee keskellä Itämerta ja maailman suurinta saaristoaluetta. Tässä ainutlaatuisen kauniissa saarimaailmassa on lähes 7 000 saarta. Monimuotoinen luonto tarjoaa elämyksiä aina sisäsaariston rehevästä vihreydestä ulkosaariston punertaviin graniittikallioihin. 

Pitkän purjehduksen jälkeen voit täydentää veneen ja miehistön varastoja jossakin monista vierassatamista, esimerkiksi Kökarilla, Föglössä tai Eckerössä. Usein kävelyetäisyydellä on myös kauppoja ja ravintoloita. Merenkulkukaupunki Maarianhaminalla on tietenkin eniten tarjottavaa veneilijöille -hyvää palvelua, erilaisia ravintoloita sekä yöelämää.

Käytännön ohjeita veneilijälle Ahvenanmaalla 

Väylillä riittää tilaa kaikille. Muista silti antaa etusija isoille veneille, risteilyaluksille ja saaristolautoille. Pidä silmällä raskasta meriliikennettä, seuraa mitä takanasi tapahtuu ja muista laivareitit. 

Ahvenanmaalla on voimassa jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet, mutta niihin liittyy rajoituksia. Ahvenanmaa soveltaa kansainvälisiä merenkulkusääntöjä, mutta huomaa, että nopeusrajoitusten yksikkö on km/h. 

Suomen lakien mukaan käymäläjätevettä ei saa laskea mereen. Ahvenanmaan ja Suomen aluevesillä liikkuvien veneiden on voitava tyhjentää septitankki kannen läpi. Useimmissa Ahvenanmaan vierassatamissa on imutyhjennysasema septitankkien käymäläjätevesille. 

Onnettomuustilanteissa merellä voidaan ottaa yhteyttä Ahvenanmaan meripelastukseen (Sjöräddningen) soittamalla meripelastuksen kansalliseen hätänumeroon 0294 1000 tai yleiseen hätänumeroon 112.

 Aurinko laskee mailleen. Vesi on tyyni ja kajastaa viimeisiä auringonsäteitä.
Hyvällä säällä voi pysähtyä nauttimaan luonnon hiljaisuudesta.