
Lääkejäämiä päätyy Itämereen
Lääkeaineet on ymmärretty merkittäväksi ympäristöriskiksi vasta 2000-luvulla. Ongelmaan on herätty myöhään, vaikka lääkkeitä on käytetty ja niitä on päässyt ympäristöön vuosikymmeniä.
Lääkeaineet ovat yhdisteitä, joita käytetään sairauksien tai niiden oireiden parantamiseen, lievittämiseen tai ehkäisemiseen. Ne ovat synteettisiä yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa vesistöihin päädyttyään vahinkoa vesieliöille. Koska lääkkeet on suunniteltu vaikuttamaan pieninä pitoisuuksina, ne voivat ympäristöön päätyessään vaikuttaa myös eliöihin, jotka eivät ole lääkkeen pääkohde.
Lääkeaineiden käyttömäärät ovat väestön ikääntyessä kasvaneet ja niiden kirjo on nykyisin suuri.Yksittäinen lääkeaine ei välttämättä aiheuta ongelmia pieninä pitoisuuksina. Vesistöihin päätyy kuitenkin sekoitus monenlaisia lääkejäämiä. Varsinkin usean lääkeaineen seoksella tai niiden yhdistelmillä saattaa olla suuriakin vaikutuksia eliöiden kehittymiseen, käyttäytymiseen ja lisääntymiseen.

Jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu lääkejäämien poistamiseen
Lääkejäämiä joutuu jätevesiin pääasiassa lääkkeiden normaalin käytön myötä, kun aineet kulkeutuvat elimistön läpi. Mereen nämä lääkejäämät päätyvät, kun puhdistettyja jätevesiä johdetaan ympäristöön. Sairaalat, lääketeollisuus ja eläinlääkintä voivat olla paikallisesti tai alueellisesti merkityksellisiä päästölähteitä
Jätevesien sisältämät lääkejäämät kulkeutuvat yhdyskuntajätevedenpuhdistamoille, joita ei perinteisesti ole suunniteltu lääkeaineiden poistamiseen. Tavanomaisten aktiivilietelaitosten poistoteho vaihtelee lääkeainekohtaisesti. Osa lääkkeistä hajoaa tai muuntuu toiseen muotoon ja osa sitoutuu lietteeseen. Osa lääkkeistä kuitenkin kulkeutuu suoraan puhdistamon läpi mereen. Puhdistetuissa jätevesissä joidenkin lääkeaineiden pitoisuudet ovat tavanomaisesti useita kertoja korkeampia kuin mitä ympäristöstä normaalisti havaitaan.

Särkylääke, sydänlääke, epilepsialääke – kaikkia löytyy merestä
Jätevesistä ja ympäristöstä havaitaan esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden, sydän- ja verisuonilääkkeiden ja keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden vaikuttavia aineita. Lääkeaineita löytyy paitsi vedestä myös vesieliöstöstä. Esimerkiksi Viikinmäen jätevedenpuhdistamon purkuputken läheisyydessä kasvaneisiin sinisimpukoihin on havaittu kertyvän joukko tunnetuimpia lääkeaineita, ml. diklofenaakkia, ibuprofeenia ja ketoprofeenia.
Lääkkeiden myyntimääristä ja käytöstä on melko hyvin tietoa verrattuna moniin muihin käytössä oleviin kemikaaleihin. Sen sijaan lääkeainejäämien määristä vesistöissä ei vielä tiedetä kovin paljon. Vielä vähemmän tietoa on niiden kohtalosta ja vaikutuksista ympäristössä.
Miten voit itse vaikuttaa?
Osta lääkkeitä vain tarpeeseen ja tarvitsemasi määrä, jotta niitä ei jäisi käyttämättä.
Vie vanhentuneet tai muuten käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin, mistä ne toimitetaan asianmukaisesti hävitettäviksi. Niitä ei pidä heittää wc-pönttöön tai roskiin. Jos lääkkeet vedetään vessasta alas, osa niistä päätyy jätevedenpuhdistamon läpi vesistöön.
Lääkejäämien seurantaa ollaan aloittamassa
Puhdistettujen jätevesien lääkeaineinemäärille ei vielä ole asetettu päästöraja-arvoja. Nykyisin lääkeaineita ei seurata eikä tarkkailla säännöllisesti vesiympäristöstä, mutta tilanne on muuttumassa.
Uusi EU:n yhdyskuntajätevesidirektiivi edellyttää mikroepäpuhtauksien poistamista suurimpien jätevedenpuhdistamoiden jätevesistä sekä sellaisten puhdistamoiden vesistä, joiden vastaanottavalle vesistölle arvioidaan risktarkastelussa aiheutuvan haittaa mikroepäpuhtauksista. Tämän poistovelvoitteen toteutumista seurataan indikaattoriaineilla, joista 10 on lääkeaineita.
Lisäksi EU:n vesipolitiikan puitedirektiivin prioriteettiaineiksi on ehdotettu 11 lääkeainetta ja niille ympäristönlaatunormeja. Ympäristönlaatunormit ovat pitoisuuksia, jotka eivät saa ylittyä vesistöissä. Jos lääkeaineet vahvistetaan EU:n prioriteettiaineiksi, niitä tullaan mittaamaan merkittävästi nykyistä enemmän.
-
Lue myös tämä
Opi ja tutki: Haitalliset aineet
-
Lue myös tämä
Toimi Itämeren hyväksi