
Suomen merialueen kalakantojen tila vaihtelee – etenkin vaelluskalat ovat uhanalaisia
Suomen rikkonainen rannikko ja saaristo tarjoavat hyvät elinolot monille merilinnuille. Lajiston koostumuksessa ja runsaudessa on kuitenkin tapahtunut suuria muutoksia 30 viime vuoden aikana. Muutosten syyt ovat moninaiset.
Pohjoisen Itämeren kalasto on omintakeinen sekoitus mereisiä ja makean veden kalalajeja. Useiden Suomen merialueella tavattavien kalakantojen tila vaihtelee luontaisesti. Lisäksi kalakantoihin vaikuttavat muun muassa kalastuspaine, ympäristömuutokset ja vieraslajit.
Merellä esiintyvät kalat jaotellaan usein ulappa- ja rannikkolajeihin sekä vaelluskaloihin. Ulappalajeista tunnetuimpia ovat silakka ja kilohaili. Rannikolla elää paljon sisävesistä tuttuja kaloja, kuten särki- ja ahvenkaloja. Vaelluskaloista tunnetuimpia ovat lohi ja meritaimen.
Kaupallisista kalakannoista pidetään huolta
Suomen kaupallisen kalastuksen tärkeimmät saalislajit ovat silakka ja kilohaili. Niiden kantoja seurataan vuosittain. Seuranta antaa tietoja ja ennusteita, joiden perusteella Euroopan unionissa päätetään silakan ja kilohailin maakohtaiset saaliskiintiöt. Silakkakannan tila on heikentynyt Suomenlahdella ja Pohjois-Itämerellä mutta kilohailin kanta on säilynyt Itämerellä vahvana.

Myös rannikkokalojen kalastusta säädellään, joskaan ei EU-pyyntikiintiöiden vaan kansallisten kalastusrajoitusten avulla. Suomessa päätetään esimerkiksi sallituista pyydystyypeistä ja kalojen alamitoista. Säätelyllä pyritään varmistamaan, että kalastus on kestävää. Tärkeitä saaliskaloja ovat muun muassa ahven, siika ja kuha.
Rehevöityminen ja muut muutokset vaikuttavat kalastoon
Jotta rannikon kalakannat säilyvät elinvoimaisina, pitää kaloilla olla hyvät edellytykset lisääntymiseen. Rantarakentaminen, ruoppaus ja muut muutokset voivat vaurioittaa tai tuhota kalojen tärkeitä lisääntymisalueita. Myös veden laadun muutokset, kuten happamoituminen, aiheuttaa ajoittain suuriakin ongelmia kalojen herkässä lisääntymisvaiheessa.
Rehevöityminen ja veden lämpötilan nousu vaikuttavat kalalajiston koostumukseen. Hyötyjiä ovat muun muassa kuha ja särkikalat, jotka pärjäävät muuttuneissa oloissa. Monet kylmissä vesissä viihtyvät kalalajit puolestaan kärsivät, kun ilmasto ja meri lämpenevät. Näihin lajeihin kuuluu muun muassa meriharjus ja made. Viimeisimmässä uhanalaisuuden arvioinnissa made luokitellaan silmälläpidettäväksi lajiksi ja meriharjus äärimmäisen uhanalaiseksi.
Vaelluskalat ovat laajalti uhanalaisia
Monet vaelluskalat arvioidaan uhanalaisiksi. Heikoimmassa tilassa ovat äärimmäisen uhanalainen ankerias sekä erittäin uhanalainen meritaimen.

Uhanalaisuus johtuu pääosin siitä, että jokiin rakennetut padot estävät kalojen pääsyn kutualueille. Patojen kaltaiset vaellusesteet ja muu jokiluonnon muokkaus on romahduttanut lohen ja meritaimenen kannat Suomen koko rannikkoalueella. Kalojen ahdinkoa lisää kutusoraikkojen liettyminen niissä muutamissa joissa, jotka ovat jääneet rakentamatta. Ilmaston lämpeneminen tuo lisähaasteita.
Vaelluskalojen tilaa yritetään parantaa virtavesien kunnostamisella ja myös kalastusrajoituksilla. Toimet ovatkin monin paikoin osoittautuneet menestyksellisiksi, ja vaelluskalat ovat päässeet palaamaan lisääntymisalueilleen. Lohen luonnonpoikastuotanto Tornion- ja Simojoessa on kasvanut voimakkaasti viimeisten 25 vuoden aikana.
-
Lue myös tämä
Kalastotutkimukset
-
Lue myös tämä
Merialueen kalat