Siirry sisältöön
Rahoittajat:

Sinilevätilanne voi muuttua kesällä nopeasti

Kesäinen vesi houkuttaa uimaan, mutta rantavesi näyttää vihertävältä. Uskaltaako uimaan mennä? Sinilevää havainnoidaan ammattilaisten ja vapaaehtoisten voimin koko kesän, ja kartalta näet havaintoja viimeisen kolmen päivän ajalta. Tarkista kuitenkin sinilevätilanne aina itse rannassa ennen uimaan menoa!


Ajantasainen leväkartta

Kartalla näkyvät kesä-syyskuun ajan korkeintaan kolme päivää vanhat satelliittihavainnot ja ilmoitukset sinilevistä. Lisätietoja havainnosta saa klikkaamalla sitä kartalta. Mikäli joltain paikalta ei näy havaintoa, sinilevien esiintymisestä kyseisellä paikalla ei ole saatavilla tietoa viimeisten kolmen päivän ajalta. Sinilevätilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti jopa yhden päivän sisällä. Jos kartalla näkyvät ainoastaan uimarantasymbolit, havaintoja ei tällä hetkellä ole.

Kartan tiedot perustuvat satelliittihavaintohin, valtakunnallisen sinileväseurannan vakiohavainnoitsijoiden ja kansalaisten Havaintolähetti-sovelluksen kautta ilmoittamiin havaintoihin (JärviMeriwiki). Lisäksi kartalla esitetään Helsingin kaupungin uimarantojen sinilevätiedot. Muiden uimarantojen sinilevätilanteesta saa tietoa kunnista.

Valtakunnallisen sinileväkatsauksen yhteenveto


Suomen ympäristökeskus julkaisee kesäisin valtakunnallisen sinilevätiedotteen torstaisin. Seuraavan kerran valtakunnallinen sinileväseuranta aloitetaan kesällä 2025.

Levän tunnistaminen ja levähavainnosta ilmoittaminen

Sinilevät näkyvät usein pintavedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina. Sitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa siitepölyyn, joka myös muodostaa veden pinnalle lauttoja varsinkin keväällä ja alkukesästä. Sinilevien määrä taas kasvaa kesän loppupuolella kun vedet ovat lämmenneet.

Sinilevää
Männyn siitepölyä
Männyn siitepöly ja sinilevä voi joskus olla vaikea erottaa toisistaan. Siitepöly on aina kellertävää ja esiintyy useimmin alkukesästä. © Jan-Erik Bruun, Riku Lumiaro

Katso ohjeet sinilevän tunnistamiseen Järvi-MeriWiki: Miten tunnistan sinilevän(siirryt toiseen palveluun)

Sinilevähavainnoista ilmoittaminen on tärkeää


Uimarantojen sinilevähavainnoista kannattaa ilmoittaa kuntien ja kaupunkien terveysviranomaisille, koska ilmoitusten avulla kunnat ja kaupungit voivat varoittaa myrkyllisessä vedessä uimisesta! Tietoja keräämällä voidaan myös seurata merialueiden rehevöitymistä.

Ilmoita sinilevähavainnosta Suomen ympäristökeskukseen Järvi-Meriwikin Havaintolähetillä.

Sinileväkukintoja on aina syytä varoa

Sinilevät ovat maapallon vanhimpia eliöitä ja tuottavat ilmakehään happea. Osa Itämeren leväkukinnoista on myrkyllisiä ja myrkyllisten levien määrä lisääntyy erityisesti loppukesällä vesien lämmettyä. Tämän vuoksi kaikkia sinileväkukintoja on syytä varoa eikä sinileväiseen veteen kannata mennä uimaan.

Runsaisiin leväesiintymiin tulee aina suhtautua siten, että ne saattavat aiheuttaa terveyshaittaa. Myrkyllisten yhdisteiden lisäksi runsaasti levää sisältävässä vedessä voi esiintyä myös muita terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Myrkytystietokeskus vastaa puhelimitse ympäri vuorokauden äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin maksuttomassa numerossa 0800 147 111.