Siirry sisältöön
Rahoittajat:

Osta niukasti ja käytä pitkään

Voit toimia Itämeren parhaaksi ruokavalinnoillasi ja ostamalla vain tarvitsemiasi ja ekologisesti kestäviä tuotteita. Kun vähennät ostostesi määrää ja luovut kertakäyttöisistä tavaroista, myös mereen päätyvän jätteen määrä vähenee. Ostamalla lihan sijasta villejä kaloja, autat vähentämään Itämeren ravinteita.


Katukirpparilla.
Kirpputorilla voit kierrättää vanhat vaatteesi
Ympäristöhallinnon kuvapankki / Laura Rautjoki

Harkitse mitä tuotteita ostat

  • Osta vähemmän ja mieti mitä todella tarvitset
  • Suosi ekologisesti kestäviä, korjattavia ja kierrätyskelpoisia tavaroita
  • Suosi ympäristömerkillä varustettuja tuotteita: Joutsenmerkki on Pohjoismaissa käytettävä virallinen ympäristömerkki
  • Osta tuotteet käytettyinä, jos voit
  • Käytä tavarat loppuun ja kierrätä asianmukaisesti
  • Vältä sekoitetekstiilien hankintaa
  • Vältä ylipakattuja tuotteita ja muovipakkauksia

Miksi?


Kuluttajien valinnat ja kiinnostus ympäristöasioihin haastavat tuotesuunnittelun, yritykset ja kaupan huomioimaan ympäristökysymykset paremmin.

Keinokuidut valmistetaan, tavallisen muovin tapaan, fossiilisesta öljystä. Välttämällä turhaa kulutusta ja suosimalla ympäristömerkittyjä tuotteita vähennät syntyvän jätteen määrää, samalla mereen päätyvien roskien ja haitta-aineiden ja mikroroskien määrä pienenee. Sekoitekuidusta valmistettuja tekstiilien materiaaleja ei voi kierrättää.

Joutsenmerkki varmistaa, että tuote täyttää tietyt ympäristöystävällisyyden ehdot ja rehevöittää vesistöä vähemmän kuin monet muut tuotteet.

Vältä kertakäyttötavaroita

  • Vältä muovipussien käyttöä: kanna mukanasi kestävää kauppakassia tai kuljeta ostokset repussasi
  • Kanna mukanasi kestopusseja myös hedelmille. (Niitä saa useimmista ruokakaupoista)
  • Kanna mukanasi kestomukia ja käytä sitä juomaasi kertakäyttöisen sijaan.
  • Vältä muovisten aterimien käyttöä
  • Älä käytä muovipillejä

Miksi?


Vähennät jätteen määrää sekä luonnon ja vesien roskaantumista – samalla säästyy luonnonvaroja.

Itämeren yleisin roskatyyppi on tupakantumppi. Perässä seuraavat erilaiset muoviroskat, kumi, paperi, lasi, metalli ja keramiikka. Roskat kerääntyvät rannoille tai päätyvät eläinten vatsaan. Tätä myötä haitalliset kemikaalit ja raskasmetallit saattavat päätyä aikanaan myös ihmisiin.

Kaupan kestopussi hedelmille.
Kun pakkaat kasvikset muovipussin sijaan kestopussiin, autat vähentämään muovin määrää.

Mieti mitä syöt

  • Suosi lähiruokaa ja kauden satoa
  • Suosi luomuruokaa
  • Suosi kasvisruokaa ja vähennä lihansyöntiä
  • Harkitse kannattaako ostaa kasvatettua kalaa. Suosi kotimaista!
  • Suosi Itämeren kestävästi pyydettyjä villejä kaloja, kuten kotimaista särkikalaa, silakkaa, ahventa ja haukea sekä MSC-merkittyä kalaa. Katso WWF:n kalaopas.

Miksi?


Kasvihuonekasvatus talvella ja pitkät kuljetusmatkat kuormittavat ympäristöä tarpeettomasti. Luomuruuan tuotannossa ei käytetä keinotekoisia lannoitteita eikä torjunta-aineita, joten vesistöt kuormittuvat vähemmän.

Tuotantoeläinten syömän rehun kasvattamiseen tarvitaan enemmän peltoja, lannoitteita ja torjunta-aineita kuin suoraan ihmisen syötäväksi kasvatettavien kasvien. Kun suosit kasvisruokaa, ravinteita ja haitallisia aineita päätyy mereen vähemmän.

Ekologisesti ja kestävästi pyydetty kala merkitsee sitä että pyynti ei uhkaa kalakantoja.

Kun kala nostetaan vedestä, sen mukana poistuu ravinteita. Siksi Itämeressä kasvaneiden villien kalojen syönti vähentää meren ravinnemäärää. Vanhojen tuttujen ruokakalojen kuten ahvenen ja silakan lisäksi myös särkikalat ovat kasvattaneet suosiotaan ruokapöydissä, ja ne ovatkin erinomainen valinta Itämeren hyvinvoinnin kannalta.

Meressä tapahtuva kalanviljely lisää ravinteiden määrä, erityisesti silloin jos ravinteiden kierrätystä ei ole hoidettu asianmukaisesti. Kuitenkin kalankasvatuksen menetelmät ja tekniikat ovat viime vuosina kehittyneet harppauksin ja nykyään kotimaisen kalankasvatuksen katsotaan aiheuttavan vähemmän ravinnepäästöjä Itämereen kuin mm. lihantuotannon.

Eri värisiä kasviskeittoja
Kasvisruokien suosiminen vähentää mereen päätyvien ravinteiden määrää.