
Pinnanalaisia aarteita ja itsestään pyydystäviä haamuverkkoja
Löytyykö Itämeren pohjasta aarteita? Voiko näin kylmissä vesissäkin olla riuttoja? Mitä ovat haamuverkot? Merentutkijat vastaavat näihin ja moniin muihin kysymyksiin artikkeleissa, jotka tarjoavat kiehtovia yksityiskohtia Itämeren luonnosta ja pinnanalaisesta elämästä.
-
Näkökulma
Suomen rannikon arvokkaimmat vedenalaiset meriluontoalueet tutuiksi
Olemme monella tavalla riippuvaisia meriekosysteemin tilasta ja toimivuudesta. Merialueiden monimuotoisuutta voi ylläpitää ja suojella vain jos meri ja sen metkut tunnetaan.
-
Näkökulma
Avainlajit ja avainluontotyypit pyörittävät Itämerta
Avainlajeilla ja -luontotyypeillä tarkoitetaan sellaisia lajeja ja lajiyhteisöjä, jotka vaikuttavat laajasti oman elinympäristönsä toimintaan ja alueen tuottamiin ekosysteemipalveluihin.
-
Näkökulma
Luontotyyppien suojelu heijastuu yksittäisten lajien ja koko ekosysteemin säilymiseen
Pinnan alta löytyy monenlaisia maisemia, joilla kaikilla on omat erityispiirteensä ja toimintonsa. Maisemien luokittelu auttaa arvioimaan ja ennakoimaan ympäristön tilaa ja siihen vaikuttavia ympäristötekijöitä. Meressä tämä on vielä uutta, mutta viime vuosina on otettu isoja askelia koko Itämeren kattavien luokittelu- ja arviointijärjestelmien kehittämisessä. On tärkeää muistaa, että elinympäristöjä suojelemalla turvataan myös monien lajien säilyminen.
-
Näkökulma
Hylyt keinotekoisina riuttoina
Riutoista tulee usein ensimmäisenä mieleen trooppiset värikylläiset koralliriutat. Mutta onko Itämeressäkin riuttoja? Entä mitä ovat keinotekoiset riutat?