Siirry sisältöön
Rahoittajat:

Itämeri on pieni ja monen maan ympäröimä meri

Itämeri on varsin pieni, lähes kokonaan mantereiden ympäröimä meri Atlantin valtameren koillisreunalla. Se on pinta-alaltaan jonkin verran Suomea suurempi ja sen keskisyvyys on vain 54 metriä.


  • Pinta-ala

    Itämeren pinta-ala on noin 392 000 neliökilometriä, mikä on 0,07 prosenttia maapallon pinta-alasta. Itämeri on maailman toiseksi laajin murtovesiallas, vain Mustameri on suurempi.

  • Keskisyvyys

    Itämeren keskisyvyys on vain 54 metriä. Maailman valtamerten keskisyvyys on 3700 metriä ja Välimerenkin 1500 metriä. Itämeren syvin kohta ulottuu 459 metriin.

  • Tilavuus

    Itämeren vesitilavuus on noin 21 000 kuutiokilometriä eli alle prosentti Atlantin valtameren tilavuudesta.

  • Suolapitoisuus

    Itämeren suolapitoisuus on 7 promillea eli viidesosa valtamerten suolapitoisuudesta. Suolapitoisuus vähenee kohti Pohjanlahden ja Suomenlahden perukoita.

Kartta, joka kuvaa Itämeren syvyyttä.
Itämeren syvyyskartta.
EMODnet Bathymetry Consortium (2018); EMODnet Digital Bathymetry (DTM); Rantaviiva: EEA 2017; Maarajat: ©EuroGeographics

Itämerellä on laaja valuma-alue

Itämeren valuma-alue – alue, jonne satanut vesi päätyy jokien tuomana Itämereen on nelinkertainen Itämeren pinta-alaan nähden. Koska meren vesitilavuus on pieni, valuma-alueelta huuhtoutuvat aineet laimenevat meressä huonosti. Itämerellä on vain kapea ja matala yhteys valtamereen, joten vedenvaihto on hidasta ja mereen joutuneet aineet pysyvät siellä pitkään.

Koska Itämeren vedenvaihto valtameren kanssa on rajoittunutta ja valuma-alueelta virtaa jatkuvasti makeaa vettä lukuisista joista, vesi pysyy vähäsuolaisena murtovetenä. Itämeren vesi on makeinta suurissa jokisuistoissa, kuten  Perämerellä ja Pietarin edustalla.

  • Valuma-alue

    Itämeren valuma-alue – alue, jonne satanut vesi päätyy jokien tuomana Itämereen – kattaa 1,6 miljoonaa neliökilometriä. Valuma-alue on nelinkertainen Itämeren pinta-alaan nähden.

  • Asukkaat

    Itämeren valuma-alueella asuu lähes 90 miljoonaa asukasta. Valuma-alue ulottuu 14 valtion alueelle. Varsinaisia rantavaltioita on yhdeksän.

Merenpohjan muodot jakavat Itämeren altaisiin

Itämeri jaetaan 14 merialueeseen. Jako perustuu osittain merenpohjan muotoihin ja niiden muodostamiin luonnollisiin altaisiin. Osittain kyse on sovituista rajoista.

Itämeri on jaettu kuuteentoista alueeseen, joista Suomen rannikolla ovat pohjoisesta alkaen Perämeri, Selkämeri, Ahvenanmeri, Saaristomeri, Pohjoinen Gotlannin allas ja Suomenlahti
Itämeren jako alueisiin. Pohjois-Jyllantia reunustavia Skagerrakia ja Kattegatia ei yleensä lueta Itämereen. (Lähde: Myrberg ym. 2006)

Läntinen Itämeri ja Tanskan salmet

Itämeren ulkoreunaksi on määritelty Tanskan salmien ja Kattegatin välinen raja. Skagerrakia ja Kattegatia ei yleensä lueta Itämereen. Tanskan kapeat salmet ovat Itämerelle elintärkeitä, sillä vain niiden kautta Itämeri on yhteydessä valtameriin.

Tanskan salmilla tarkoitetaan kahta vierekkäistä vesireittiä, jotka yhdistävät Itämeren Pohjanmereen. Vesireiteistä toinen on kapea Juutinrauma (Öresund), joka kulkee Ruotsin etelärannikon ja Tanskan Sjællandin saaren välistä. Toinen on Sjællandin saaren ja Jyllannin niemimaan välissä oleva Belttien meri. Se jakautuu kahdeksi salmeksi: Iso-Belt ja Vähä-Belt.

Kaikki nämä salmet ovat matalia, mikä rajoittaa veden vaihtumista Itämeren ja Pohjanmeren välillä. Matalin on Juutinrauma, pienimmillään vain 7–8 metriä syvä. Toinen matala kohta on Belttien merellä, Tanskan salmien eteläpuolella. Tämä Darssin kynnys nousee 18 metriin merenpinnasta. Se määrää, millaiset alukset – kuinka syvällä uivat laivat – pääsevät Itämerelle.

Tanskan salmissa pintaveden suolapitoisuus on selvästi suurempi kuin muilla Itämeren alueilla – vähintään kaksinkertainen verrattuna Itämeren pääaltaaseen. Salmien suolapitoisuus myös vaihtelee sen mukaan, miten tuulet ja virtaukset kuljettavat vettä Pohjanmereltä Itämereen ja päinvastoin.

Suolaisuuden ansiosta Tanskan salmissa esiintyy monia sellaisia mereisiä eliölajeja, joita ei tavata muualta Itämereltä. Makroskooppisia eli paljaalla silmällä näkyviä lajeja elää siellä pitkälti toista tuhatta, kun esimerkiksi Selkämerellä niitä on alle 400.

Tanskan salmissa vesi on muuta Itämerta suolaisempaa, joten siellä menestyvät monet valtamereiset lajit, kuten hietakampela.
Ilkka ja Anu Lastumäki

Itämeren pääallas eli varsinainen Itämeri

Kun Itämerelle saapuva laiva on läpäissyt Tanskan salmet, se kohtaa aluksi Arkonan altaan, joka sijaitsee Ruotsin ja Saksan välissä. Sieltä laiva jatkaa matkaansa Bornholmin saaren itäpuolella levittäytyvään Bornholmin altaaseen.

Edelleen itään tai pohjoiseen matkattaessa tulee vastaan Gotlannin allas. Se jaetaan kolmeen osaan: itäiseen, läntiseen ja pohjoiseen Gotlannin altaaseen. Itäisen altaan kyljessä on kaksi suurta lahtea, etelässä Gdanskinlahti ja pohjoisempana Riianlahti.

Arkonan, Bornholmin ja Gotlannin altaiden kattamaa laajaa aluetta kutsutaan usein varsinaiseksi Itämereksi tai vaihtoehtoisesti Itämeren pääaltaaksi. Siellä meren syvyys vaihtelee yleensä 50 ja 100 metrin välillä, mutta paikoin syvyyttä on yli 200 metriä.

Varsinaisen Itämeren matalimmat alueet ovat etelässä. Syvin kohta sijaitsee puolestaan läntisen Gotlannin altaan pohjoisosissa. Tämä Landsortin syvänne ulottuu 459 metriin, ja se on koko Itämeren syvin kohta.

Varsinaisen Itämeren syvät vedet ovat alttiita happikadolle, koska vesi on pysyvästi kerrostunut suolaisuuden mukaan. Itämeren pohjan laajimmat happikatoalueet löytyvätkin Gotlannin altaasta. Alueen pintavesiä vaivaa puolestaan rehevöityminen. Sinilevämassoja esiintyy usein Itämeren keskisellä ulapalla.

Suomea ympäröivät merialueet

Suomen eteläpuolella oleva Suomenlahti on suora jatke Gotlannin altaalle, sillä lahden suulla ei ole veden kiertoa rajoittavia pohjan harjanteita eli kynnyksiä. Ravinteikkaat syvännevedet pääsevät siten esteettä työntymään Gotlannin altaasta Suomenlahdelle, minkä vuoksi Suomenlahden pohja-alueita vaivaa usein happikato. Pintaveden ravinnepitoisuudet ovat suurempia kuin muualla Itämerellä, mikä ruokkii rehevöitymistä ja sinileväkukintoja.

Itämeren pohjoisin allas on Pohjanlahti, joka on melko erillään muusta Itämerestä. Pohjanlahti jakaantuu Saaristomereen, Ahvenanmereen, Selkämereen ja Perämereen. Selkämeren ja Perämeren välissä on kapea ja matala Merenkurkku, syvimmilläänkin vain 25 metriä syvä kynnys, joka rajoittaa veden virtausta.

Rikkonainen Saaristomeri hidastaa niin ikään meriveden etenemistä varsinaiselta Itämereltä Selkämerelle. Saaristomeri toimii myös eräänlaisena ravinnesuodattimena: sen hitaat virtaukset ja runsas eliöstö pidättävät ravinteita ja estävät niiden pääsyn pohjoiseen. Samalla Saaristomeri itse kuitenkin kärsii rehevöitymisestä.

Saaristomeren pohjoispuolella – Selkämeressä ja Perämeressä – pohja-alueet voivat paremmin kuin Suomenlahdella tai Itämeren pääaltaassa. Myös veden fosforipitoisuus on pienempi kuin muualla Itämerellä ja sinilevän massaesiintymiset harvinaisempia.

Suomenlahden ja Pohjanlahden erityispiirteitä on veden suolapitoisuuden nopea väheneminen kohti lahtien perukkaa. Perämeri on Itämerenkin mitassa hyvin vähäsuolainen; sen pintaveden suolapitoisuus on vain 3,5 promillea, kun varsinaisella Itämerellä suolaa on kaksin verroin. Pohjanlahden toinen erikoisominaisuus on nopea maankohoaminen, mikä vaikuttaa rannikon elinympäristöihin.

Maankohoaminen luo Merenkurkun maisemiin ainutlaatuisia piirteitä.

Ahvenanmaan ja Ruotsin väliin jäävä Ahvenanmeri sijaitsee siirrosvyöhykkeellä, ja sen pohjan muodot ovat jyrkkiä. Suomen läntisimmän paikan, Märketin majakkasaaren läheisyydessä merenpohja painuu jopa 300 metrin syvyyteen, tarkalleen ottaen 301 metriin. Tämä on Itämerellä ainoa alue, jossa päästään näin suuriin syvyyksiin lähellä maata.

Selkämeren syvin kohta on 293 metriä ja Perämeren 146 metriä. Nämä syvänteet sijaitsevat lähempänä Ruotsia kuin Suomea. Suomenlahden syvin kohta, 123 metriä, on Viron luoteisrannikon edustalla.

MerialuePinta-ala
(km2)
Keskisyvyys
(m)
Suurin syvyys (m)Tilavuus
(km3)
Itämeri (Tanskan salmien kanssa)392 9785445921 205
Itämeri (ilman Tanskan salmia)372 8575645920 918
Tanskan salmet20 1211481287
Belttien meri17 8211581260
Juutinrauma2 300125327
Arkonan allas19 0682353442
Bornholmin allas38 942461051 780
Gotlanninmeri151 9207145910 824
Gdanskinlahti25 234571141 439
Itäinen Gotlannin allas63 478772494 911
Pohjoinen Gotlannin allas28 976711502 056
Läntinen Gotlannin allas34 232714592 418
Suomenlahti29 498371231 098
Riianlahti17 9132351405
Pohjanlahti115 516552936 369
Ahvenanmeri5 47775301411
Saaristomeri8 89319104169
Selkämeri64 886662934 308
Perämeri36 260411461 481
Taulukko: Itämeren ominaisuuksia merialueittain

Lähde: Myrberg ym. 2006