
Tutustu merentutkijoiden työhön ja selvitä millaisia aarteita merenpohjasta löytyy
Millaista on merentutkijan työ? Miten tutkimusta rahoitetaan ja miten tuloksista viestitään? Millaisia esineitä meriarkeologit ovat löytäneet laivojen hylyistä? Merentutkijat vastaavat näihin ja moniin muihin kysymyksiin artikkeleissa, jotka tarjoavat kiehtovia yksityiskohtia Itämeren tutkimisesta.
-
Näkökulma
Tällaista on meriarkeologin työ Suomessa
Kun mainitsee uudelle tuttavalle työskentelevänsä meriarkeologina, yleisin reaktio on ihmetys tai mielenkiinto. Sitten seuraa hämmentyneitä kysymyksiä: mitä meriarkeologi voi tehdä Suomessa? Onko täällä tutkittavaa? Vastaus on kyllä. Tutkittavaa riittää lähes loputtomiin.
-
Näkökulma
Mistä rahat merentutkimukseen?
Merentutkimus tuottaa tietoa Itämeren tilasta ja sen muutoksista sekä luonnonvarojen suojelusta ja hyödyntämisestä. Merentutkimuksella saadaan tietoa myös toimenpiteistä, joilla pyritään ylläpitämään tai parantamaan meren tilaa.
-
Näkökulma
Meriarkeologian historiaa
Haaksirikkoutuneet hylyt ovat kautta aikojen kiinnostaneet ihmisiä. Pitkään hylyt nähtiin uudelleen hyödynnettävänä materiaalina, ei niinkään historiallisina tutkimuskohteina. Haaksirikkoutuneilla hylyillä harjoitettiin pelastustoimintaa ja joskus jopa hylynryöstöä, eikä niiden raja ollut aina täysin selkeä.
-
Näkökulma
Meriarkeologia harrastuksena
Suomen merialueet tarjoavat meriarkeologiaa harrastavalle sukeltajalle loputtomasti tutkittavaa. Itämeressä puualusten hylyt säilyvät satoja vuosia haaksirikon jälkeenkin. Harrastustoiminta on aktiivista koko Suomessa, etenkin rannikkoalueilla. Hylkyjä ja harrastustoimintaa löytyy myös maamme sisävesistä.
-
Näkökulma
Pullopostia Itämerestä eli kuinka vedenalaisesta luonnosta viestitään?
Suurin osa ihmisistä ei koskaan itse pääse käymään Itämeren pinnan alla. Veden alta löytyvät lajit täytyy etsiä netistä, kirjoista ja harvoista dokumenteista. Itselle vieraita ja tuntemattomia luontoarvoja on vaikea innostua suojelemaan.
-
Näkökulma
Meriluonnon puolesta – Biodiversea Life IP kartoittaa, kehittää ja kunnostaa
Kahdeksan vuotta, 20 miljoonaa euroa ja yli sata ihmistä töissä. Suomen suurin yhteistyöhanke Itämeren monimuotoisen luonnon turvaamiseksi, Biodiversea LIFE IP, starttasi keväällä 2022 ensimmäiseen maastokauteen. Maastotiimit ovat huhtikuusta alkaen työskennelleet niin harjuksen emokalojen pyynnin, lintulaskentojen, vieraspetopyyntien, meriluonnon kunnostusten kuin kestävän luontomatkailunkin kehittämisen parissa.
-
Näkökulma
Mitä tarkoittaa Itämeren ennallistaminen ─ ja miksi se kannattaa?
Keskustelu ennallistamisen ympärillä käy kuumana. Olisiko aika viilentää sitä kääntämällä katse Itämereen, jonka keskilämpötila marraskuussa on kahdeksan asteen paikkeilla? Myös mereisiä luontotyyppejä voidaan ennallistaa, joskin pinnanalaisia ennallistamisia on tähän mennessä toteutettu Suomessa vasta melko vähän ja uusia menetelmiä pilotoiden. Kokeiluista saadut tulokset ovat rohkaisevia: fladan kynnyksen palauttamisella ja meriajokasniityn siirtoistutuksella voidaan hidastaa meren luontokatoa.
-
Näkökulma
Mitä on ekologinen kompensaatio?
Tarve turvata biologista monimuotoisuutta on maailmanlaajuisesti suuri. Ihmisen toiminta merellä, rannikolla ja valuma-alueella aiheuttaa osaltaan Itämeren luonnon tilan heikentymistä.
-
Näkökulma
Merellinen kulttuuriperintö mukana kansainvälisissä hankkeissa
Hankeyhteistyö on osa Museoviraston kansainvälistä toimintaa. Vuosittain virasto on mukana erilaisissa kansainvälisissä merellisissä hankkeissa. Hankkeissa koottuja tietoja käytetään hyväksi myös Suomen kulttuuriperintöalan kehittämisessä.
-
Näkökulma
Itämeri tuottaa hyötyjä ihmisille
Ihmiset ovat hyödyntäneet Itämerta satojen, ellei jopa tuhansien vuosien ajan. Itämeri tarjoaa meille monia hyötyjä, kuten ravintoa ja virkistäytymismahdollisuuksia. Se tuo meille myös näkymättömämpiä hyötyjä, kuten ilmastonsäätelyä, joka tapahtuu esimerkiksi sitomalla hiiltä pohjasedimenttiin. Kaikkia näitä Itämerestä ja muusta luonnosta saatavia hyötyjä kutsutaan ekosysteemipalveluiksi.
-
Näkökulma
Ahvenanmaan merialueiden kartoitus ja seuranta
Erilaisia kartoitusprojekteja toteutetaan, jotta luotaisiin luotettava perusta merialueiden suojelemiselle, Ahvenanmaan vesien hoidolle ja eri toimintojen suunnittelulle sekä mahdolliselle hyödyntämiselle merialueilla.
-
Näkökulma
Arkeologisesti tutkittuja hylkyjä Suomessa
Arkeologisia kenttätutkimuksia tehdään vuosittain useilla hylkykohteilla. Tässä näkökulmatekstissä esitellään kymmenen kiinnostavaa, eri vuosikymmenten aikana tutkittua hylkykohdetta Suomessa. Kaikki hylyt ovat tarjonneet uutta tietoa elämästä merellä vuosisatojen ajalta.
-
Näkökulma
Onko tässä Suomen kiinnostavin työ? Podcast vie meribiologien matkassa Itämeren luontoaarteiden ääreen
Metsähallituksen uusi podcast-sarja johdattaa kuulijan pintaa syvemmälle tutustumaan Itämeren ainutlaatuiseen luontoon ja sen suojelutyöhön.