Jokainen meistä voi osallistua Itämeren tilan seurantaan - näin ilmoitat havainnoistasi

Tavallisten kansalaisten ilmoittamat paikalliset havainnot ympäristön muutoksista ovat tärkeitä. Automaattiasemia on harvassa, eivätkä ammattilaiset ehdi aina joka paikkaan. Pilvet taas haittaavat silloin tällöin satelliittihavaintoja. Ilmoita siis omista havainnoistasi ja autat tuottamaan arvokasta aineistoa ympäristötutkimusen tueksi!


Havaintolähetti - ilmoita havaintosi Itämeren tilasta

JärviWikin Havaintolähetillä voit ilmoittaa havaintoja Itämeren tilasta. Voit myös perustaa havaintopaikan, jossa seuraat esimerkiksi veden kirkkauden, pintalämpötilan, jääpeitteen tai levätilanteen kehitystä eri vuodenaikoina.

Kansalaishavainnot.fi kokoaa yhteen tehdyt havainnot

Kansalaishavaintoja kerätään Kansalaishavainnot.fi –sivuston kautta yhteiseen
tietojärjestelmään Kansalaishavainnot.fi Meriasioiden lisäksi sinne kerätään havaintoja valuma-alueelta. Ilmoita erityisesti seuraavanlaisista havainnoista:
 

Kansalaistiedehankkeet

Kahlaa Itämeren kalliorannoilla ja osallistu Åbo Akademin tutkimukseen!

Kalahavainnot ja kalamerkit

Ilmoita kalahavainnoista sekä löytämistäsi kalamerkeistä alla olevien linkkien kautta.

Säähavainnot

Sataako vettä tai lunta? Kaatoiko myrsky puita tai näitkö salamoita? Haittaako sumu veneilyä tai mikä on jään paksuus mökkirannassasi? Ilmoita havaintosi erilaisista sääilmiöistä!

Rannoilta ja vedestä löytyneet esineet ja roskat

Pidä silmät auki kulkiessasi rannalla tai veteen sukeltaessa. Ilmoita havaitsemistasi esineistä Museovirastoon! Jos taas löydät roskaisen rannan, voit ilmoittaa siitä ja olet osana puhdistamassa Itämeren rantoja.