Lågskärillä on ollut vuosisatojen aikana useita majakoita

Lågskärin majakka sijaitsee noin 30 kilometriä Maarianhaminasta etelään matalalla kallioisella saarella, jossa on soraranta.


Jo 1600-luvulla saarella oli kivikummeli, jonka paikalle myöhemmin rakennettiin 23 metrin korkuinen tunnusmajakka. Vuonna 1840 tunnusmajakasta rakennettiin Ahvenanmaan ensimmäinen valomajakka.

Vuonna 1856 majakka uudistettiin ja se rakennettiin harmaakivestä ja muuratusta tiilestä. Ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1914 venäläiset päättivät räjäyttää majakan. Jäljelle jäi pelkkä kivikasa.

Rauhan jälkeen Lågskärille rakennettiin uusi majakka raudoitetusta betonista. Majakka on katkaistun pyramidin muotoinen ja 33m korkea. 175 porrasta johtaa majakan lyhtyyn. Vuonna 1920 lamppu syttyi ensimmäisen kerran Lågskärin kolmannessa majakassa.

 Lågskärin punaruskea majakka ja muut rakennukset maalta kuvattuna, etualalla karua pensastoa ja ruohovartisia kasveja.
Lågskär on karuudestaan huolimatta kasvitieteellisestä näkökulmasta kaunis paikka.

Enimmillään saarella asui noin kolmekymmentä henkilöä, jotka pitivät karjaa, kalastivat ja metsästivät. Saarella oli jopa oma koulu. Vuonna 1961 majakka automatisoitui ja majakanvartijat muuttivat saarelta pois.

Nykyään Lågskär on suosittu ornitologien keskuudessa

Nykyään Lågskär on Ålands Fågelskyddsföreningenin lintuasema ja suosittu ornitologien keskuudessa. Asema on miehitettynä aikaisesta keväästä myöhään syksyyn.

Lågskärin keskellä olevia vanhoja niittyjä on raivattu esiin. Karuudestaan huolimatta Lågskär on myös kasvitieteellisestä näkökulmasta kiinnostava. Alue on osa Ahvenanmaan Natura 2000 -ohjelmaa.

Majakka on myös ollut yksi kuvauspaikoista Ulrika Bengtsin elokuvassa ”Oppipoika”.

Lue lisää Lågskärin majakasta

Visit Åland: Matka neljälle majakalle
Visit Åland: Majakat
Fyrwiki (på svenska)