Finska viken lider av höga näringshalter och syrebrist
Belastningen från avrinningsområdet, djupvattenströmmar från Egentliga Östersjön och den fluktuerande syresituationen i botten reglerar näringskoncentrationerna i Finska viken. Östra Finska viken påverkas starkt av näringsbelastningen från S:t Petersburg med omnejd. Dessutom kommer särskilt kväve från floden Neva ut i havet. Fosforbelastningen har sjunkit kraftigt sedan mitten av 2000-talet. Det har påverkats av den intensifierade behandlingen av samhällsavloppsvattnen i S: t Petersburg och minskningen av fosforbelastningen från floden Luga sedan 2012.
Många faktorer höjer näringshalterna i Finska viken
Näringskoncentrationerna längs Finska vikens fragmenterade kust påverkas av tillståndet på öppna havet och av belastningen från avrinningsområdet. Särskilt vattnen öster om huvudstadsområdet, som har dålig vattenväxling, eutrofieras via åar och älvar, samt av avloppsvatten från bosättning och industrier.
Den dåliga syresituationen i botten av Finska viken försvagar tillståndet av kustvatten också i områden utan lokal näringsbelastning. Den inre belastningen av fosfor från syrefria botten höjer halterna i djupvattnen.
Den varierande syrehalten i det bottennära vattnet ute i Finska viken reglerar den inre belastningen och fosforhalterna. De ökande fosforhalterna på 1970–80-talen berodde både på yttre och inre belastning. Till skillnad från 1990-talet och början av 2000-talet berodde ökningen främst på intern belastning.
Lägre fosforhalter i Finska viken under 2000-talet
I kustområdena ökade fosforhalten klart under 1990-talet. De stora variationerna från år till år förklaras av varierande inre belastning. Koncentrationstillväxten avstannade på 2000-talet och började sjunka, särskilt i Finlands östligaste kustvatten.
Minskningen i fosforhalten berodde främst på en minskning av den interna belastningen. Den minskande fosforbelastningen från Ryssland under 2010-talet har också förbättrat östra Finska vikens tillstånd.
De varierande kvävehalterna har stabiliserats
Ute på Finska viken började kvävehalten öka under 1970-talet, men ökningen avstannade i mitten av 1980-talet. Förändringen förklaras av en samtidig minskad luftavsättning av kväve och kvävebelastning från avrinningsområdet
I den yttre skärgården av den centrala Finska viken har kvävekoncentrationen på 2000-talet varit på samma nivå som i Finska vikens öppna havsområden i genomsnitt. Kvävehalterna har inte förändrats i någon högre grad sedan slutet av 1990-talet. I den östliga delen av våra territoriella vatten är kväveinnehållet klart högre än i de centrala och västra delarna på grund av påverkan av flodvatten.