Skärgårdshavet korsas av kanjoner, klyftor, sänkor och höjder
Skärgårdshavet är ett splittrat och grunt havsområde med mer än 40 000 steniga eller klippiga, holmar och skär på mer än 0,5 ha. Hela Skärgårdshavets areal är 8 890 km2.
Den pågående landhöjningen (3–4 mm/år) omformar långsamt stränderna och bottnarna, både när det gäller erosion, materialtransport och sedimentation.
Till följd av landhöjningen förvandlas undervattensklippor först till kobbar och skär, sedan till större holmar och till sist till nytt fastland. Nya vikar uppkommer och grunda skyddade havsvikar avsnörs till glosjöar och sjöar.
Skärgården fungerar som en övergångszon mellan öppna havet och kusten. I skärgården bildas övergångszoner t.ex. beträffande salthalt, exponering och vattenkvalitet.
Ytterskärgården är klippig och exponerad, medan skärgårdens inre delar är mera skyddade. Vattnen grundare och bottnarna ofta täckta av mjuka material.
I Skärgårdshavet kan vattendjupet, exponeringen, bottenkvaliteten och andra miljöfaktorer variera kraftigt inom ett mycket litet område. Detta, i kombination med den långa slingrande kustlinjen, gör skärgården till en mycket varierande miljö.
Med sina tusentals öar, bildar området en unik helhet i global skala tillsammans med den fortsatta skärgården i Stockholm.
Berggrunden
Skärgårdshavets berggrund består i huvudsak av urgammal, prekambrisk kristallin sten, det vill säga urberg. Typiskt för Skärgårdshavet är de tektoniska lineamenten och krosszonerna som delar upp berggrunden och åstadkommer stora och mångformiga höjdskillnader. Detta är tydligt i Skärgårdshavets labyrintliknande landskap.
Havsbottens höjdskillnader och formationer
I Skärgårdshavet är medeldjupet endast 19 meter, men på vissa områden överskrider vattendjupet 100 meter. Områdets djupaste punkt ligger 104 meter under havsytan.
Förkastningarna och krosszonerna i berggrunden skapar stora höjdskillnader. Dessa i sin tur präglar skärgårdslandskapet, både ovanför vattenytan och under den. Bottnarna korsas av sänkor, djupa kanjoner och höga kullar, vilket skapar en hög diversitet.
Ungefär en fjärdedel av Skärgårdshavets bottnar består av sänkor och nästan häften av höjder och kullar.
Skärgårdshavet - Höjder av berg och morän
I Östersjön är upphöjningarna på havsbotten ofta täckta av hård eller mjuk lera. Sådana förekommer också i Skärgårdshavet, men största delen består av berg, sten eller morän. I alla djupzoner består 60 % av höjderna huvudsakligen av berg eller morän.
Kullar och höjder förekommer främst i grunda havsområden. En del av dessa är rev, en naturtyp som är kännetecknande för Skärgårdshavet.
Endast 1 % av kullarna ligger på över 50 meters djup. Detta är en bra indikation på att sedimenten som deponerats på havsbotten i djupare områden jämnar ut formen på havsbotten.
I Salpausselkä-området förekommer det färre berg- och moränkullar än på annat håll. Där består nästan hälften av alla kullar av sand och grus. Utanför Salpausselkä-området består endast 1 % av kullarna av sand eller grus. Dessa jordarter påträffas alltså nästan uteslutande just i det avgränsade Salpausselkä-området, där submarina sand- och grusförekomster är vitt utbredda.
Kanjonerna är viktiga submarina transportleder
Dalar, klyftor och kanjonliknande sprickor är relativt sällsynta i Östersjön. De förekommer nästan enbart i de norra delarna, till exempel i Skärgårdshavet, där kanjonerna oftast följer berggrundens förkastningslinjer och krosszoner.
Många kanjoner fungerar som undervattensleder både för levande organismer och för vattenströmmarna. Kanjonerna som löper genom Skärgårdshavet är viktiga för vattenväxlingen mellan Östersjöns huvudbassäng och Bottniska viken. Endast 10 % av Skärgårdshavets bottnar är jämna, vilket visar hur komplicerat och omväxlande undervattenslandskapet är i den här delen av Östersjön.
Salpausselkä-utlöparna och kanjonerna som följer berggrundens krosszoner berikar kustens bottenmiljöer. När man rör sig från de grunda kustvattnen ut mot de större och mörkare djupen täcks moränen och berggrunden av ackumulerad lera och gyttja som döljer bottens egentliga formationer.
I Skärgårdshavet lyckas sedimenten ändå inte dölja alla former. En typisk bottenformation här är lerkullarna, det vill säga berg- eller moränhöjder täckta av yngre sediment som höjer sig över botten.
Havsbottens sammansättning
Något över 50 % av Skärgårdshavets bottnar täcks av mjuka material, det vill säga silt, lera eller gyttja. Resten är erosions- eller transportbottnar med grövre material såsom sand, grus, morän eller berg i ytskiktet. Erosionsbottnar är bottnar som kontinuerligt eroderas, medan transportbottnar tidvis beläggs med nya sediment.
Ungefär en femtedel av Skärgårdshavets bottnar har hård lera på ytan. Det är glaciallera som avsattes på issjöns botten, utanför inlandsisens rand. När sådan gammal lera blottas på havsbotten är den nästan alltid täckt av ett sandskikt.
Berg, morän, sand- och grusbottnar förekommer huvudsakligen i havsområden som är grundare än 60 meter. I områden grundare än 10 meter är mera än 50 % av bottnarna av den här typen.
I Skärgårdshavet täcks endast cirka 2 % av bottnarna av sand och grus. Största delen finns i Salpausselkä-området. På över 60 meters djup täcks de flesta bottnar av mjuka jordarter.
Geodiversitet
Generell t sett uppvisar Östersjöns nordliga områden en högre geodiversitet än de södra. Skärgårdshavet ör ett av de mest mångformiga områdena i hela Östersjön. Skärgårdsområdena avtecknar sig som splittrade och mångsidiga kust- och havsbottensmiljöer.
I områden där inlandsisen låg kvar en längre tid eller drog sig långsamt tillbaka, till exempel i Skärgårdshavet, kan ett antal olika havsbottenstrukturer identifieras som bidrar till geologisk mångfald eller geodiversitet. Ett sådant område är till exempel Salpausselkä-utlöparen.
Precis som i den övriga Östersjön har Skärgårdshavets geologiskt mest mångformiga områden en kristallin berggrund. Orsakerna till den omväxlande brutna topografin är många: erosionståliga bergarter, förkastningslinjer och istidens erosion.
I Östersjön skärgårdsområden, såsom i Skärgårdshavet, kännetecknas bottnarna av mycket dynamiska förhållanden. Bottnarnas egenskaper och processer varierar på mycket korta sträckor och med ojämna mellanrum sticker det upp holmar och skär som ytterligare splittrar havsbottenlandskapet.
Ytterskärgården är exponerad och har stora klipprev. Innerskärgården är mer skyddad och bottnarna där är därför ofta täckta av mjuka sediment.