Kylmäpihlajan majakka ja luotsiasema Raumalla

Noin 10 kilometriä mantereelta sijaitseva Kylmäpihlaja on uloin Rauman edustan suurista saarista. Se kohosi merestä viimeistään 1200-luvulla ja sitä on todennäköisesti hyödynnetty metsästykseen, kalastukseen ja keräilyyn jo kauan ennen majakan rakentamista. 1600-luvulla saari oli Rauman saariston tapaan kesäisessä vuokralaidunnuksessa lampaille.


Majakkaa edelsi majakkalaiva

Rauman edustan meriliikenne lisääntyi 1800-luvun kuluessa. Sulan veden aikaan 1800-luvun loppupuolelta lähtien Kylmäpihlajan edustalla käytettiin majakkalaivoja. Majakkalaiva jäi tarpeettomaksi, kun massiivinen majakka- ja luotsiasemarakennus valmistui vuonna 1953. Nelikulmainen majakkatorni kohoaa 31 metrin korkeuteen ohjaten valollaan jopa 45 kilometrin päähän.

Rakennus on mielenkiintoinen esimerkki 1800-luvulla syntyneiden luotsi- ja majakkayhteisöjen myöhemmästä kehitysvaiheesta. Se on Suomen viimeinen miehitetyksi rakennettu majakka, joka toimi myös luotsiasemana.

Rakennuksessa oli kaikki toiminnot saman katon alla. Sinne tehtiin asuintilat 12 luotsille, kahdeksalle kutterinhoitajalle ja kahdelle majakanvartijalle. emäntä piti huolta työläisten muonituksesta. Saareen rakennettiin myös ulkorakennuksia ja aallonmurtaja satamaa suojaamaan.

Kylmäpihlajan majakkarakennus mereltä päin kuvattuna.
Kylmäpihlajan majakka

Kylmäpihlajan majakka nykyisin

Navigointilaitteiden kehittyessä Kylmäpihlajan asema jäi tarpeettomaksi. Merenkulkulaitos myi saaren Rauman kaupungille vuonna 2000.

Yksityisyrittäjä lähti heti kehittämään saarta matkailukäyttöön. Majakka- ja luotsirakennus muutettiin hotelliksi ja aseman keittiö ja ruokailutilat kahvilatoimintaan sopivaksi. Torniin avattiin näköalatasanne, josta avautuu upea näkymä avomerelle. Majakan valo toimii edelleen, mutta sen kantamaa on tiputettu 17 meripeninkulmaan eli reiluun 30 kilometriin.

Kylmäpihlajan saaressa on paljon mielenkiintoista tutkittavaa ja toimintaa, kuten opastettuja kierroksia. Varhaisimmasta toiminnasta kertovia merkkejä ovat kalliohakkaukset 1700- ja 1800-luvuilta. Vaikka saari sijaitsee aavan meren äärellä, luonto on todella monipuolinen ja kuhisee elämää etenkin lintujen pesimäaikana. Saaren vesialueilla voi edelleen nähdä luotseja ja partioivia rajavartiolaitoksen veneitä.

Lue lisää Kylmäpihlajan omilta sivuilta!

Kylmäpihlajan majakka ja luotsiasema.

Vierailu

Saareen kulkee kesäisin yhteysalus. Sinne voi mennä myös omalla veneellä, saarella on retkisatama. Suljettu talvisin.
Hotelli ja aikataulut löytyvät majakan sivuilta.

Museoviraston karttapalvelu

P: 6792260, I: 193533 (ETRS-TM35FIN)