Majakka rakennettiin vuonna 1868 tiilestä. Siitä tuli 39 metriä korkea ja sen perustan halkaisijasta 6 metriä leveä. Pieni vahtihuone sijaitsee juuri lyhdyn alla olevalla tasolla. Valo sytytettiin syksyllä samana vuonna. 164 porrasta johtaa alhaalta ylös majakkalyhtyyn asti.
Valkoiseksi kalkittu, komea majakka on Suomen vanhin merimajakka. Sälskärin majakkaa on myös kutsuttu Itämeren kauneimmaksi majakaksi.
Majakan ollessa miehitetty majakanvartijat asuivat perheineen Sälskärillä hankkien elantonsa pitämällä karjaa, kalastamalla ja metsästämällä. Vuonna 1949 majakka automatisoitui ja viimeinen majakanvartija lähti saarelta. Sälskärin majakka toimii nykyään aurinkoenergialla.
Sälskäri on kesäisin suosittu retkikohde
Sälskär on kesäaikaan veneilijöiden suosima retkikohde. Majakan lisäksi saarella on vanha navetta, jossa on mukava istua ja katsella majakkaa. Kesäkaudella järjestetään opastettuja retkiä Hällöön laiturilta Getasta Sälskäriin. Yli karujen kallioiden kulkee merkitty ja info-tauluilla varustettu vaellusreitti.
Sälskärs vänner r.f -yhdistys tekee työtä majakan säilyttämiseksi.
Kallioita, kanervanummia ja vaihtelevaa luontoa
Kallioiden ja kanervanummien lisäksi saari tarjoaa varsin vaihtelevaa luontoa. Siellä on esimerkiksi suuri, vettä täynnä oleva kallioallas, jossa kasvaa kosteikkokasvillisuutta. Saarella on myös kivisiä kenttiä, joilla on eri kokoisia ja mallisia siirtolohkareita. Niiden alapuolella olevat rannat ovat mukulakiveä ja soraa. Tällä aiemmin varsin avoimella saarella kasvaa nykyään myös koivikkoja ja lepikköjä.
Viereisellä, Äppelön kylän vesialueeseen kuuluvalla Norra Sälskärin saarella, asuu suuri ruokkiyhdyskunta. Tämä karu saari on monen muunkin lajin suosima pesimäpaikka.
Lintujen lisäksi saarella on ruotsalaisen parkin Fågeln Phoenixin haaksirikon 1742 muistomerkki. Alus oli matkalla kotiin Suomessa käydyn Venäjän sodan jälkeen, kun se haaksirikkoutui. Kaikki aluksessa olleet kuolivat onnettomuudessa ja heidän jäänteensä ovat haudattuina saarelle.
Tutustu tarkemmin Sälskärin majakkasaareen
Sälskärin majakkaan voi tutustua omalla veneellä. Lisäksi saarelle järjestetään maksullisia, opastettuja retkiä.
Visit Åland: Majakat
Visit Åland: Matka neljälle majakalle