Garpen 1 hylky löydettiin harrastajasukeltajien voimin
1960-luvun lopulla Aqua Divers Clubin jäsenet etsivät Riilahden taisteluun liittyviä hylkyjä Hangon läntisellä selällä Garpgrunden -saariryhmän luona. He löysivät sattumalta suuren, noin 35-metrisen puurunkoisen aluksen hylyn 12 metrin syvyydestä. Siinä huomattiin tunnusomaisia piirteitä 1800-luvun aluksille: se oli priki-tyyppinen, kaksimastoinen ja kupariverhottu. Aluksen hylky sai nimensä lähellä sijaitsevien pienten saarten mukaan.
Tutkimusten perusteella alus on ajoitettu 1800-luvulle
Hylkyä tutkittiin meriarkeologien ja harrastajasukeltajien voimin 1970-luvulla. Pintaan nostettiin runsaasti irtaimistoa, kuten putkikiikari, pulloja, posliiniesineitä, mustepulloja ja muuta esineistöä. Esineitä säilytetään Hangon museon kokoelmissa. Esineistö ajoittuu 1800-luvulle.
Aluksen on arvioitu olevan Englannin Glasgowsta Kronstadiin matkalla ollut priki-tyyppinen alus Conservativ, joka haaksirikkoutui painolastissa Hangon läheisyydessä lokakuussa 1847. Aluksen miehistö pelastui onnettomuudesta. Hylyn osia sekä sen laivaveneet huutokaupattiin seuraavana kesänä Tammisaaressa.
Hylky on tunnettu sukelluskohde
Hylky on ollut suosittu sukelluskohde jo kauan. Se lepää noin 8–12 metrin syvyydessä toisella kyljellään. Sen rakenteet ovat romahtaneet auki, mutta hylky on näyttävä ja hieno sukelluspaikka.
Kirkkaassa vedessä voi tutustua aluksen säilyneisiin osiin, kuten perälaivan vinssiin ja keulan ankkuripeliin. Kylkien ulkopinnan kuparointi viittaa pitkänmatkan purjehtijaan, sillä Itämeren ulkopuolella liikkuessa kupariverhoilu suojasi alusten puuosia laivamadolta.
Garpenin hylky oli mukana Museoviraston Baltacar- hankkeessa, jossa hylkyjen saavutettavuutta parannettiin asentamalla hylyille poijuja, opastauluja ja -köysiä. Sukelluskauden aikana Garpen-hylyllä on myös poiju kiinnittymistä varten. Poijulta johtaa opasköysi hylylle.
Lue lisää hylystä Hylyt.netistä tai Baltacar-projektin verkkosivuilta!
Miksi ja miten tätä kohdetta suojellaan?
Hylky on muinaismuistolain (295/1963) suojaama kiinteä muinaisjäännös. Laki suojelee kaikki hylyt ja niiden osat, joiden voidaan olettaa olevan vähintään 100 vuotta sitten uponneita. Muinaismuistolain suojaamille hylyille sukeltaminen on sallittua, mutta hylkyyn kajoaminen tai sen sisään sukeltaminen on kielletty.
Tutustu tarkemmin hylyn suojeluun Kulttuuriympäristön palveluikkunassa!
Vierailu
Hylyllä saa sukeltaa vapaasti, mutta siihen ei tule kajota. Hylky on poijutettu ja poijulta kulkee opasnaru hylyn luo.
Tutustu kohteeseen Muinaispolut-verkkosivustolla.
Museoviraston karttapalvelu
P: 6640854, I: 261921 (ETRS-TM35FIN)